Soomlane ujus vähem kui ööpäevaga Eestist Soome

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujuja.
Ujuja. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Soomlane Tuomas Kaario ujus eile vähem kui ööpäevaga Tallinna lähedalt Viimsi poolsaarelt Soome Porkkala neemele, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kaario on teadaolevalt esimene inimene, kes on ujunud üle Soome lahe ilma ujumisülikonna ehk kalipsota. Teekonnal saatsid teda kaks alust - mootoriga kummipaat ja suurem mootorpaat. Teekonna pikkus on umbes 50 kilomeetrit.

Mees alustas oma teekonda pühapäeva õhtul kell 22.45 Viimsi poolsaare tipust Rohuneemelt ja astus esmaspäeva õhtul kell 20.20 Soomes Porkkala neemel kaldale. Kokku kestis Soome lahe ületamine 21 tundi ja 35 minutit.

Kaario kavandas algselt oma teekonna pikkuseks 25-30 tundi, kuid soodsa suunaga lained aitasid tal kiiremini liikuda. Alles Soome ranniku lähedal hakkas külglainetus teda marsruudilt eemale lükkama ja hoog rauges.

Soome lahe ületamine sujus probleemideta, kui mitte võtta arvesse väsimust ja esmaspäeva pärastlõunal teekonna keskel alanud pistmist rinnas. Algselt kartis mees, et ta süda ei pea sellisele katsumusele vastu, kuid siis hakkas tal parem. Kaario on ametilt manuaalterapeut ehk osteopaat ja ta tunneb inimkeha toimimist hästi.

Enne ujumist ei söönud mees palju, kuna pingutuse eelne stress oli viinud talt söögiisu. Ujumise ajal tarvitas mees piimakokteili ja spordijooke.

Üle Soome lahe ujumise peamine põhjus oli panna end proovile ja ennest tõestada. Samas kinnitas mees, et tahtis oma teoga juhtida tähelepanu ka Läänemere keskkonnaprobleemidele. Läänemere peamisteks keskkonnaprobleemideks nimetas ta eutrofeerumine ehk vee küllastumist fosfori ja lämmastikuühenditega, mis toob kaasa vee hapnikusisalduse vähenemise ning sinivetikate vohamise.

Kuus aastat tagasi ujus Kaario üle Suurbritannia ja Prantsusmaa vahelise Inglise kanali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles