Tartuff näitab Venemaa koolide «koonduslaagreid»

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: TARTUFF :TARTU, EESTI, 16JUN06 -  
28. augustist 2.septembrini toimub tartus armastusfilmide festival tARTuFF.
Pildil Kristo Tohver.
ks/Foto KALEV SAAR
TRT02: TARTUFF :TARTU, EESTI, 16JUN06 - 28. augustist 2.septembrini toimub tartus armastusfilmide festival tARTuFF. Pildil Kristo Tohver. ks/Foto KALEV SAAR Foto: KALEV SAAR/PM/SCANPIX BALTICS

Usutavasti annab see film, mis ka täna Tartus algava armastusfilmide festivali Tartuff suurele vabaõhuekraanile jõuab, Venemaal veel palju kõneainet.

On ju tegu läbinisti provotseeriva, poleemilise linateosega, mis hargneb erivajadustega laste klassi – Venemaal nimetatakse selliseid korrektsiooni- ehk parandusklassideks («Klass korrektsii» on ka filmi venekeelne pealkiri) – seinte vahel, kus õpivad need, kes vaimse või füüsilise arengu tõttu ei saa kooliprogrammiga tavapärases tempos ja mahus hakkama.

25-aastase, veel verisulis režissööri Ivan I. Tverdovski ettekujutuses on neis sündiv muidugi üks paras košmaar. Ta on selliseid tavakoolide juures tegutsevaid klasse nimetanud suisa koonduslaagriteks ja getodeks, kus leiavad aset tuhanded tragöödiad, mida paraku saatvat ühiskonna vaikimine ja tähelepanupuudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles