Merepäevadele kas või oma laevaga

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Nädalavahetusel toimuvad kolmandad Tallinna merepäevad toovad põnevad atraktsioonid ja mitmekülgse kultuuriprogrammi pealinna kolme sadamasse.


Admiraliteedi basseinile ja Lennusadamale lisaks on programm sel aastal laienenud ka BLRT laevatehase territooriumil asuvasse Peetri sadamasse.

Peale sadamate toimub tegevus Tallinn 2011 programmi raames valmiva Kultuurikilomeetri ühel osal, mis algab linnahalli juurest ning lõpeb Miinisadama kõrval Noblessneri kvartalis.

Enamik kontserte tasuta

Üheks merepäevade kõrghetkeks on laupäeval ja pühapäeval toimuv olümpiapurjekate regatt, millega tähistatakse 30 aasta möödumist Tallinna olümpiaregatist. Merepäevade kommunikatsioonijuhi Andri Maimetsa sõnul ei ole regatt pidustuste keskpunkt, kuid siiski oluline sündmus. Merepäevade regatti nimetab Maimets põnevaks ja vaatemänguliseks.

Merepäevade kultuuriprogrammiga soovitakse Maimetsa sõnul anda eestlastele võimaluse tulla Tallinna sadamaaladele ka muul põhjusel kui laevaleminek. Kultuuriprogramm pakub kontserte, näitusi ja etendusi.
Festivali avalöögi annab reedeõhtune kontsert «Sõnad tuulde», kus esinevad Estonian Dream Big Band, Hedvig Hanson, Robin Juhkental, Hanna-Liina Võsa ja Mikk Saar. Muusika kõlab merepäevadel aga kõigil päevadel hommikust õhtuni ja enamik kontserte on tasuta.

Teist aastat merepäevadega koostööd tegev Jazzkaar korraldab C-terminali džässialal reedeõhtuse «Kitarride öö», kus esinevad Jaak Sooäär, Tiit Paulus, Erko Niit ja Raul Vaigla, keda löökpillidel saadab Tanel Ruben. Laupäeval astub seal üles Sofia Rubina, kellele see on esimene kontsert Eestis pärast eelmisel aastal alustatud õpinguid USAs.

Laupäeva hommikul kell kaheksa viiakse džässisõbrad aga merele – Admiraliteedi basseini äärest startival laeval Monica mängivad Raivo Tafenau ja Jürmo Eespere.

Reede südaööl näeb Admiraliteedi basseini ääres maailma esimest purjevarjuteatrit – lodjale Jõmmu tõmmatakse üles puri, millelt näeb müütiliste regilaulude, tantsu ja tuleshow’ga vürtsitatud vaatemängu. Etenduse muusikalise kujunduse teeb ansambel Svjata Vatra. Mai­metsa sõnul seob etendus kunsti, teatrit ja kino ning seda võiks võrrelda näiteks jaapani kabukiteatriga.

Merepäevadel püütakse publikule lähemale tuua ka vastuoluline grafitikunst – tänavakunstiprojekt «Urban Sea­shells» annab noortele grafitimeistritele lõuendiks vanad merekonteinerid.

Sadamad laevadele avatud

Traditsiooniliselt saab merepäevadel lähemalt tutvuda meresõidukitega – uudistamiseks on avatud tuntud laevad Suur Tõll, Tarmo ja Lembit, aga ka politseikaater, piirivalvelaev, miinijahtija, puksiirid, TTÜ õppelaev Salme, lootsilaev ja kalalaevad. Proovida saab ka laevade evakuatsioonisüsteemi kasutamist, konteineritest laotud kaheksa meetri kõrguselt platvormilt päästeliugteed mööda alla liuglemist.

Lisaks pakuvad tegevust Nargen Festivali laste veekarneval, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi ja Energia avastuskeskuse näitused ning ekskursioonid Patarei vanglas ja BLRT laevaremonditehases.
Maimetsa sõnul võib merepäevadele kohale tulla kas või oma laevaga. Nii Peetri sadam kui Vanasadama jahisadam on valmis paatide ja kaatritega külalisi vastu võtma.

Merepäevad 16.–18. juulini
Reede, 16. juuli

13.00 Turismikonverents «Taasavastatud vana» Clarion Euroopa hotellis
15.00 Tänavakunstiprojekt «Urban Seashells» Peetri sadamas
15.15 Väikeste Lõõtspillide Ühing Lennusadamas
17.00  Orkestrite programm Admiraliteedi laval, kaitseväe orkester Lennusadamas
18.00  Õhtune rattaretk Piritale, Tallinna Tuletõrjeühingu orkester Lennusadamas
19.30 «Suvesümfoonia» Noblessneri valukojas
20.00 Merepäevade avamine ja kontsert «Sõnad tuulde» Admiraliteedi laval
21.30 «Kitarride öö» C-terminalis
00.00  Purjevarjuteater Jõmmu lodjal

Laupäev, 17. juuli
8.00 Hommikujazz Tallinna lahel
11.00 Purjeregatt Tallinna lahel
12.00 Tantsuetendus «Body Lounge» C-terminalis
13.00 Kalade rappimise ja uhhaa valmistamise võistlus Lennusadamas,  piirivalve helikopteri tutvustus Admiraliteedi alal
15.00 Vedurlaevade tantsushow, piirivalve lennusalga näidisesinemine Lennusadamas
17.00 Ekskursioon BLRT laevaremonditehases
18.00 Etendus «Mehe mereäärne lugu» Admiraliteedi laval
20.00 Inseneride Meeskoor ja Teaduste Akadeemia Meeskoor Admiraliteedi laval
21.00 Merefilmiõhtu Admiraliteedi laval
21.30 Sofia Rubina C-terminalis
23.00 Urmas Lattikas, Mihkel Mälgand, Reigo Ahven Clarion Euroopa hotellis

Pühapäev, 18. juuli
11.00 Purjeregatt Tallinna lahel
12.00 Lohesurfi koolitus Merepromenaadil
13.30 Laste veekarneval Admiraliteedi laval
14.00 Audru Jõelaevanduse Punt Lennusadamas
15.00 Ekskursioon BLRT laevaremonditehases
17.00 Animal Drama Admiraliteedi laval
19.00 Merepäevade lõpetamine ja Raimond Valgre gala Admiraliteedi laval

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles