Eesti andis Gaza laste toetuseks 70 000 eurot

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased Gaza sektoris teisipäeval 5. augustil.
Palestiinlased Gaza sektoris teisipäeval 5. augustil. Foto: AP / Scanpix

Välisministeerium eraldas ÜRO Lastefondi UNICEF kaudu Gaza sektori laste humanitaarolukorra leevendamiseks 70 000 eurot.

Kokku on Eesti alates humanitaarkriisi algusest toetanud Gaza sektorit 145 000 euroga. Varem on Eesti toetanud Gaza sektori elanikke ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni UNRWA kaudu 75 000 euroga, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Julgeolekuolukord Gazas on väga keeruline. UNICEFi viimastel andmetel on hukkunud ligi 400 last ning vigastatuid on enam kui 2700. Üle 243 000 lapse on pidanud konflikti tõttu jätma oma kodu. Avalik tervishoiusüsteem on kokkukukkumise äärel ning keerulise julgeolekuolukorra tõttu on abi andmine takistatud. Samuti on suuri probleeme ligipääsuga veele ning ka reovee äravooluga. See omakorda suurendab epideemiate riski.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on olukord Gazas kujunenud väga traagiliseks. «Hukkunuid ja vigastatuid, seal hulgas hukkunud ja vigastatud lapsi on väga palju. Vägivald Gazas on põhjustanud tohutuid kannatusi ja selle lõpetamiseks tuleb teha kõik,» rõhutas Paet.

Tema sõnul peavad Iisraeli valitsus ja Palestiina omavalitsus tegema kõik võimaliku, et vältida edasist vägivalda. «Loodame, et mõlemad pooled peavad vaherahukokkuleppest kinni ning et see loob võimaluse konflikti lahendamiseks läbirääkimiste teel. On oluline jätkata pingutusi leidmaks püsivat lahendust, mis tagaks turvalisuse kõigi iisraellaste ja palestiinlaste jaoks,» lausus välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles