Videolugu: Maidla matmiskohast leiti unikaalseid esemeid

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaatamata sellele, et Maidla külas asuvat muinaskalmet on uuritud juba umbes 30 aastat, leiti sel suvel sealt täiesti puutumatu ja suhteliselt mahukas matuseala.
 

Sel suvel kaevataksegi äsjaleitud matusealal ning praeguseks on sealt leitud juba mitu erinevat ripatsit, käevõru, odaotsi ja ka mõõk.

Väljakaevamiste juht Mati Mandel ütles, et praegune väljakaevamiste ala avastati täiesti juhuslikult ning nad ei osanud oodata, et ka seal põletusmatuseid leida võiks. «See tuli väga suure üllatusena, sest me olime seda ala juba georadariga uurinud ning see ei näidanud midagi,» ütles Mandel.

«Praegu Hollandis elav ja töötav Heiki Pauts täiesti juhuslikult käis seda ala oma detektoriga läbi ning sealt tulid välja kaks püstist odaotsa,» rääkis Mandel. Pärast seda hakati seal kaevama ning leiti kivistik ning mida rohkem edasi kaevati seda võimsamat kivistikku leiti.

Maidlas teevad praegu kaevetöid vabatahtlikud ja Eesti Ajaloomuuseumi töötajad, kes teevad oma tööd tasuta ning «aardejahti» peetakse arheoloogiahuvist innustatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles