Politsei taotleb reisilaeva Monica ekskaptenile 15-päevast aresti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naissaare külalisi vedav M/S Monica.
Naissaare külalisi vedav M/S Monica. Foto: Küllike Rooväli

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) esitas kohtule taotluse kohaldada reisilaeva Monica endisele kaptenile 15-päevast aresti, kuna ta tabati laeva juhtimiselt tugevalt üle kahepromillises joobes.

Maksimumkaristus sellise rikkumise puhul võib olla 30 päeva aresti või 300 trahviühikut. «Merel on lubatud 0,7 promilli, aga Monica kapten keeldus alkoholijoobe tuvastamisest,» ütles BNSile Põhja prefektuuri piirivalvebüroo, Tallinna kordoni merevalveteenistuse vanem Toomas Lindjärv.

«Meresõiduohutuse seaduse kontekstis on see väärteomenetlusena üks karmimaid karistusi, mis näeb ette ka aresti. Piirmäära ületav joobes sõit ei näe ette aresti, aga keeldumine näeb ette kas rahatrahvi või aresti,» selgitas Lindjärv.

Tema sõnul otsustab kohus väärteomenetluse korras, milline karistus määratakse. «Kohus võib päevadest üldse keelduda ja määrata talle rahatrahvi – see on puhtalt kohtuniku pädevuses. Sellises pisikeses laevas nagu Monica on kapten ühes isikus ka tüürimees. Seal ei ole nagu suurtes laevades, et peale kapteni on veel terve hunnik tüürimehi. Suuremad firmad on ka kehtestanud nulltolerantsi enda sees. Kui Tallinki kapten on tööl 0,5 promilliga, siis meie teda karistada ei saa, aga tööandja võib ta lahti lasta,» selgitas Lindjärv.

Tallinna kordoni kaatrimeeskond sai 6. juulil kell 12.25 teate, et Naisaare liinil sõitva reisilaeva Monica meeskond on alkoholijoobes. Kaatrimeeskond kontrollis Lennusadamasse jõudnud laeva kaptenit, kes oli alkoholijoobe tunnustega ning keeldus joobeseisundi tuvastamisest. Kapten  kõrvaldati veesõiduki juhtimiselt ning tema suhtes alustati väärteomenetlust meresõiduohutuse seaduse tunnustel.

Reisilaev Monica teeb sel suvel ajutise liiniveo raames Naissaare ja Lennusadama vahel 100 reisi. Hooaeg algas mai teises pooles ja lõpeb septembris. Laev sõidab Lennusadama ja Naissaare vahel reedel, laupäeval ja pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles