Riigi uus peaprokurör selgub kolme kandidaadi seast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Priit Simson / Postimees

Kui praegune riigi peaprokurör Norman Aas asub septembris tööle justiitsministeeriumi kantslerina, hakkab uue peaprokuröri nimetamiseni tema kohuseid ilmselt täitma lapsehoolduspuhkuselt naasev juhtiv riigiprokurör Lavly Perling.

Justiitsminister Andres Anvelt ütles Postimehele, et Aasa volitused lõpevad 31. augustil, kuid päevapealt peaprokuröri vahetust ei toimu. Tema sõnul peab uue peaprokuröri kandidaadiga tutvuma 8. septembril sügisistungjärku alustava riigikogu õiguskomisjon ning alles seejärel saab valitsus otsustada tema nimetamise.

Anvelti sõnul pole tema eesmärk uue peaprokuröri nimetamisega kiirustada, vaid leida väga hea kandidaat, kes pälviks nii riigikogu kui valitsuse heakskiidu. «Nimedest on praegu, mil protsess on pooleli, veel vara rääkida, kuid hetkel on riigi peaprokuröri ametikohale kolm kandidaati. Kandidaadid on nii kohtust, prokuratuurist kui advokatuurist,» ütles ta ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

Uue peaprokuröri nimetamiseni hakkab peaprokuröri kohuseid tõenäoliselt täitma lapsehoolduspuhkuselt naasev juhtiv riigiprokurör Lavly Perling.

Anvelt märkis, et prokuratuurile ei ole iseloomulik hierarhiline käsuahel, sest iga prokurör on sõltumatu ja iseseisvalt tegutsev riigivõimu esindaja. «Ajutine kohusetäitja, kes kannab eelkõige laiemaid töökorralduslikke ülesandeid nagu suhtlus avalikkusega, personalitöö, rahandus, ei halva kuidagi prokuratuuri igapäevaseid tööülesandeid,» kinnitas ta.

Ministri sõnul on sellele vaatamata riigi uue peaprokuröri nimetamine tema prioriteet, kuna lähenev uus eelarveaasta toob kaasa rea otsuseid ning vajadusel ka uueneva töökorralduse. «See aga peab olema juba täielikult riigi peaprokuröri ülesanne,» lisas Anvelt.

2005. aastast riigi peaprokurörina töötanud Norman Aasa nimetas valitsus justiitsministeeriumi uueks kantsleriks, senine kantsler Margus Sarapuu alustab septembris tööd riigikantselei strateegiadirektorina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles