Mitmetes spaades ja veekeskustes ei vasta vesi tihti normidele

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veekeskuse külastajal on õigus vee kvaliteedi kohta andmeid küsida.
Veekeskuse külastajal on õigus vee kvaliteedi kohta andmeid küsida. Foto: Panther Media/Scanpix

Terviseamet kontrollib lisaks mere- ja järveveele ka veekeskuste, ujulate ja spaade vee kvaliteeti ning tulemustega ei ole amet sageli rahul.

Kui randu kimbutab kuumal suvel sinivetikas, siis veekeskused on sageli hädas klooriga. Terviseamet uurib populaarsete veekeskuste, ujulate ja spaade vee kvaliteeti kord kuus.

Näiteid proovide tulemustest (seisuga 8.08):

UjulaAsukohtProovivõtu aegBasseinVastavus normidele
Aqva veekeskusRakvere10. juulibeebibasseinmittevastav
Fra Mare Thalasso SPAHaapsalu31. juulimullivann, suur bassein, välibasseinmittevastav
Haapsalu veekeskusHaapsalu5. augustmullivannmittevastav
Kalev SPATallinn15. juuliväikelaste basseinmittevastav
Laulasmaa SPALaulasmaa17. juulisuur bassein, atraktsioonibasseinmittevastav
Meriton SPA HotelTallinn31. juulibassein, lastebasseinmittevastav
Swissoteli ujulaTallinn17. juulibasseinmittevastav
Värska veekeskusVärska10. juulilastebassein, lõbustusbasseinmittevastav
Viimsi SPAViimsi22. juulivanas osas lastebassein, mullivann, suur bassein, uues osas välibasseinmittevastav

Vaata täisnimekirja ja analüüside tulemusi siit.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Aune Annus kinnitas, et amet ei ole rahul selliste veekvaliteedi tulemustega ning pöörab sellele alati ka ujula tähelepanu. 

«Kasutusele võetavad meetmed sõltuvad sellest, millised näitajad ja kui suures ulatuses ületavad normi. Näiteks kui ületavad piirnorme mikrobioloogilised näitajad või suures ulatuses kloor, siis basseini tegevus peatatakse kuni olukorra paranemiseni,» nentis Annus. Kui näitajad ületavad normi vähesel määral, siis tehakse ettevõttele märgukiri.  

«Ettevõte peab koheselt võtma tarvitusele meetmed veekvaliteedi parandamiseks – näiteks peab kontrollima ja tegema korda veepuhastus- ja desinfitseerimissüsteemi, vähendama basseinikoormust, lisama rohkem juurde puhast vett,» kirjeldas Annus. Seejärel tuleb võtta uued basseinivee proovid.

Soojad ilmad mõjutavad

Suures osas on probleeme nõuetekohase vaba ja seotud kloori sisalduse hoidmisega piirnormide piires. «Klooriühendid on vees väga aktiivsed ning reageerides teiste ainetega on need pidevas muutumises. Seetõttu muutub ka vaba ja seotud kloori sisaldus vees pidevalt,» selgitas Annus.

Vaba ja seotud kloori hulka vees mõjutavad paljud tegurid, näiteks basseinivee pH ja temperatuur, basseinikoormus, puhastatud ja värske vee juurde lisamine, puhastamise efektiivsus ja puhastusseadmete olukord, basseini seisund ja puhtus, kemikaalide doseerimine.

Laulasmaa spaa juht Anne Ast selgitas, et kogu veekeskuses on maast laeni aknad, kust sirab sisse päike, mis on tänavu eriti intensiivne olnud. «Päikese käes aga teatavasti mikroorganismide tegevus aktiviseerub. Seetõttu arvestame võimaliku normide ületamisega juba esimeste kevadiste soojade ilmade saabumisega,» nentis Ast, kelle sõnul on erakordselt pikk ja päikseline kevad-suvine periood olnud tõeliseks väljakutseks kõikidele basseinidele ja veekeskustele.

Aqva, Viimsi ning Fra Mare Thalasso spaast ja Värska sanatooriumist kinnitati, et probleem on lahendatud.

«Nagu terviseameti lehelt selgub, on 333 ujulast 131 ehk 39 protsenti märgitud normidele mittevastavaks,» tõi välja Meriton Hotels Group OÜ müügidirektor Olle Selliov lisades, et tegemist on tüüpilise ujulaid puudutava teemaga - kloori väikese normiületusega. «Tervisele see ohtu ei kujuta,» lubas Selliov, kuid pani südamele, et inimesed end enne basseini minekut peseksid.

Tema sõnul tekkis normiületus nende basseinis just suure koormuse tõttu ning puhastusseadmed on töökorras.

«Basseinivee vaba ja seotud kloori piirmäärad on kehtestatud sellised, mille juures on tagatud kõige efektiivsem basseinivee puhastamine ning suplejate ohutus. Juhul kui seotud kloor ületab normi või vaba kloor jääb alla normi või ületab piirnormi, ei tähenda see kohe otsest ohtu suplejatele,» nentis ka Annus.

Kalevi veekeskuse peainsener Valter Pärn selgitas, et basseinivesi ei ole kunagi ujujate tervist ohustanud. Väikesed kõrvalekalded on olnud lühiajalised. «Seetõttu on eriti oluline, et veekeskuse  külastajad enne basseini kasutamist ennast peseks (ka peale saunas käimist),» lisas ta.

Pärn saatis viimased laborianalüüsid, millest on näha, et kõikide veesüsteemide vesi on hea kvaliteediga. Ainuke mittevastavus on väikelaste basseini vee pH. «Erinevus on siin tegelikult mõõtevea piirides ja tagantjärgi pole võimalik öelda, kas selle põhjustas ujumismähkme puudumine või kemikaali automaatjaama viga. Vee pH mittevastavus on harvaesinev viga,» nentis Pärn.

Terviseameti kinnitusel esineb sagedamini seotud kloori taseme väikest mittevastavust just väiksemates basseinides suurema külastajate arvu puhul. See polevat siiski ohtlik.

Lisaks kord kuus tehtavatele laboratoorsetele uuringutele, tuleb vaba ja seotud kloori määrata kolm korda päevas ujulas vastavate seadmete või testritega. Basseinikülastajal on õigus küsida basseinivee uuringute tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles