Kaspar Jõgeva: monumendi maks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Jõgeva
Kaspar Jõgeva Foto: Mihkel Maripuu

De jure seda maksu pole. De facto on. Või kuidas nimetada postkontorite ülalpidamist, mille käive on kolm eurot päevas? Kuidas kutsuda kirjakastide igapäevast kontrolli, olgugi et neisse libistatakse üks kiri päevas? Eesti Post maksab igal aastal pea kolm miljonit eurot, et tagada postkontorite ja kirjakastide tihe võrgustik ning kirjasaatmise teenus odavate postmarkide abil. Kolm miljonit – see on lihtsalt nokkimine?

Aga jutt ei käi kolmest miljonist. See on tilgake tiigis. Analoogseid monumente on Eesti täis. See on betoon ja metall, mille ülalpidamine maksab raha. Lisaks tuleb tasuda betoonihalduritele.

Postkontorite funktsiooni saaks asendada pakiautomaatide, kirjakastide ja margiautomaatidega. Kuid postkontorid kui monumendid sümboliseerivad riigi kohalolu maal. Kas riik on tegelikult kohal või mitte, postkontor loob vähemalt illusiooni selle olemasolust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles