Täna Postimehes: meelitusprogramm läks vett vedama

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Voltenberg tunnistas, et potentsiaalsed stipendiaadid eelistavad õigusalasele tööle Kirde-Eestis teha samalaadset tööd Tallinnas, kuna Ida-Virumaa olud ei meelita noori juriste.
Kristel Voltenberg tunnistas, et potentsiaalsed stipendiaadid eelistavad õigusalasele tööle Kirde-Eestis teha samalaadset tööd Tallinnas, kuna Ida-Virumaa olud ei meelita noori juriste. Foto: Peeter Langovits

7600-eurone stipendium ei suuda noori õigusteadlasi Ida-Virumaale tööle meelitada.

Ida-Virumaale tööle minekuks riigilt hiigel­stipendiumi pälvinud üheksast juuramagistrist on seal tööle asunud vaid kolm. Ülejäänud ei läinud isegi kohale või lahkusid mõne kuu järel, pidades paremaks tuhanded eurod toetust tagasi maksta.

«Midagi pole teha, Ida-Virumaa ei ole tõmbekeskus. Parema pakkumise saamisel näiteks pealinnas kaldutakse tegema otsus viimase kasuks,» tunnistas stipendiumi jagava advokatuuri kantsler Kristel Voltenberg.

Kui stipendium 2011. aastal loodi, olid lootused kõrgel: tööjõupuuduses vaevlesid nii Ida-Virumaa kohtud, prokuratuur kui ka advokaadibürood. Lahendust otsinud töögrupp soovitas tollasele justiitsministrile Kristen Michalile, et juriste võiks motiveerida rahaga.

Ministeerium ja advokatuur lõidki stipendiumikonkursi, mis jagas 5250 eurot Tartu Ülikooli õigusteaduskonna magistrantidele, kes lubasid pärast kraadi omandamist vähemalt kaheks aastaks Ida-Virumaale tööle minna.

Michal avaldas toona lootust, et samm aitab lõpetada «anekdootlikud lood Ida-Virumaa advokaatidest, kes kasutavad kliendi kaitseks Dostojevskit, aga mitte Eesti seadusi». Aasta hiljem pani kolmanda samasuguse stipendiumi välja ka prokuratuur. Mullu oli ühekordse stipendiumi suurus koos maksudega kerkinud 7600 euroni, oodatud järelkasvu pole see aga toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles