Eestlanna sai mobiilimängus kulutatud 400 eurot Google’ilt tagasi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis mängust My Little Pony, kus laps saab pärisraha eest osta mänguraha
Kuvatõmmis mängust My Little Pony, kus laps saab pärisraha eest osta mänguraha Foto: Internet

Lapsele populaarse arvutimängu ostnud tallinlanna Piret (40) avastas paar kuud hiljem ootamatult, et tema krediitkaart on tühjaks tehtud. Järjekindla nõudmise tulemusel õnnestus naisel Google’ilt saada tagasi ligi 400 eurot, mille laps oli mängides ära kulutanud.

Algul kaardi kuritarvitamist kahtlustanud naine sai asja uurima asudes jälile, et tegelikult on laps hoopis teist mängu mängides pahaaimamatult suuri oste teinud.

Lugu algas märtsikuus, kui Piret andis järele lapse kuudepikkusele lunimisele ning laadis tütre tahvelarvutisse 5,49 euro eest MineCrafti mängu.

«12. juunil avastasin järsku, et mu krediitkaart on täiesti tühi, ehkki seal pidi olema vähemalt 400 eurot. Väljavõttest nägin, et vahemikus 26. mai kuni 5. juuni on kokku toimunud 29 tehingut eri summadega, vahemikus 5 kuni 29 eurot. Makseselgituses oli kirjas vaid google.com/gameloft,» rääkis Piret.

«Algul arvasin tõsiselt, et keegi on mu kaarti kuritarvitanud. Küsisin lapselt, kas sõna Gameloft ütleb talle midagi. Algul ta täielikult eitas, aga kui rahulikult järele mõtles, siis hiljem tunnistas, et kui oma ponimängu hakkab mängima, tuleb algul see kiri ekraanile.»

Selguski, et tasuta alla laetud mängus My Little Pony oli laps ostnud maju, mägesid ja muid vidinaid. Tüdruk tegi seda siiras teadmatuses päris raha kasutamisest, sest segadust külvas asjaolu, et osa oste sai teha ise mängu käigus teenitud raha eest.

Kõigepealt käis naine pangas küsimas, kas tehinguid saab vaidlustada. «Pank ütles, et ma olen ise GooglePlay'st ostu teinud ja selle kinnitanud, mistõttu jäävad sinna minu krediitkaardi andmed alles, kui ma just ise neid pärast ei eemalda.» Abi saamiseks soovitati pöörduda Google’i poole.  

«Kirjutage Google’ile» tundus esialgu sama võimatu missioon nagu tuule püüdmine. Naine otsis kõikvõimalikke teid pidi eri kontakte ning saatis laiali mitmeid murekirju. Näiteks Google’i asepresidendilt sai ta vastuse, et Google ei saa midagi teha, sest videomängufirma Gameloft kasutab lihtsalt nende keskkonda oma mängude müümiseks.

Gamelofti tugikeskusest tuli vastus, milles öeldi, et nemad naise krediitkaardi andmeid ei näe, aga neile tundub, et raha võeti maha Google Play kaudu. «Küsiti minu arvete koopiaid, mida mul aga anda polnud – mul oli vaid konto väljavõte. Pärast nelja päeva pikkust vaikust saatsin neile uue kirja. Saabunud vastuses üritati välja selgitada, mis konto kaudu on lapse tahvelarvuti Google Play seotud, sest minu e-posti aadressiga nad tehinguid ei näinud. Samuti anti mulle Google abikeskuse link,» rääkis Piret.

Google’i keskkonna kaudu saadetud kaebusele tuli esmalt vastus, et asjaga tegeletakse. «Edasi hakkasid selguma üksikasjad: minu krediitkaart oli seotud mu lapse e-posti kontoga, maha oli võetud kokku 382 eurot, kuna mängitud oli kaht eri mängu. Samuti saadeti õpetus, kuidas eemaldada Google Wallet äpist oma krediitkaardi andmed,» kirjeldas Piret. Veel sai ta juhendi, kuidas panna arvutile peale parool, mida küsitakse edaspidi enne iga krediitkaardimakset, nii et laps enam lubamatuid oste teha ei saaks.

Seepeale kirjutas Piret vastuseks pika, viisaka, ent väga nõudliku kirja. «Selgitasin, et tegu on minu 7-aastase lapse e-postiaadressiga seotud kontoga ning mängu ostes veendusin, et ma ei andnud kuskil luba edaspidisteks makseteks. Rõhutasin korduvalt, et laps mängis tasuta mängu, ta ei mõista sõnagi inglise keelt ja on loogiline, et ta ei saanud aru, et kasutab minu krediitkaarti. Laps oli juhtunust teada saades samuti šokeeritud ja väitis, et kasutas ainut oma teenitud mänguraha,» refereeris naine.

«Lisasin, et minu hinnangul on see ebaseaduslik, et mingi mäng kasutab minu krediitkaardi raha, ilma minult selleks kinnitust küsimata või e-kirja saatmata ning on arusaadav, et lapsel ei ole krediitkaarti. Kirjutasin, et te peate küsima iga kord makse kohta täiskasvanu nõusolekut, eriti kuna te teate, et mänge mängivad lapsed. Lõppu kirjutasin, et soovin seda raha tagasi saada.»

Kuue tunni pärast saabus Google abikeskusest vastus, et naise taotlus on läbivaatamisel ja vastus tuleb 14 päeva jooksul. Vaid paar päeva hiljem logis naine saadud õpetuse järgi oma lapse kontole Google keskkonda sisse. «Avastasin sealt oma krediitkaardi andmed, samuti loetelu kõigist neist rahalistest tehingutest, mille järel märge: tagastatud. Ma ei saanud algul aru, mida see tähendab.» Siis avas ta internetipangas oma krediitkaardi andmed ning avastas, et juba päev hiljem oli Google talle tagasi kandnud kogu kulutatud raha, kaasa arvatud MineCrafti eest makstud 5 eurot. Enne jaanipäeva saabus e-postkasti Google tugikeskkonnast kiri palvega täita rahuloluküsitlus.

--

Kuidas toimida?

Valemaksete vaidlustamiseks saab Google’iga kontakti siit (https://support.google.com/wallet) (üleval paremal link Contact Us)

Google õpetus: kuidas eemaldada oma krediitkaardi andmeid lapse arvutist

1. Logi wallet.google.com/manage kontole sisse.

2. Vajuta nupule «makse info» (Payment information).

3. Vajuta «eemalda» nupule selle kaardi andmete juurest, mida soovid eemaldada

Kuidas eemaldada oma krediitkaardi andmeid lapse telefonist (Google Wallet äpist):

1. Ava Google Wallet äpp (kui sul ei ole seda, saad selle Play Store’ist tasuta alla laadida)

2.  Vali seadistused ja vajuta «Krediit- ja deebetkaardid»

 3. Vali kaart, mille andmed tahad eemaldada ning vajuta nuppu «Toimeta»

4. Vajuta «eemalda kaart» ja vajuta «OK».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles