Eesti vabatahtlikud saatsid Ukrainasse 7000 euro eest meditsiinivarustust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina vabatahtlike pataljonile Aidar saadetud meediku seljakott.
Ukraina vabatahtlike pataljonile Aidar saadetud meediku seljakott. Foto: MTÜ Vaba Ukraina

Ukraina konfliktile kaasa elavad eestlased saatsid kodanikualgatuse korras Ukrainasse 7000 euro eest meditsiinivarustust, sel nädalal lõid nad oma tegevuse laiendamiseks mittetulundusühingu Vaba Ukraina.

Annetuste kogumine algas eraalgatusena sel suvel ning praeguseks on Ukrainasse  kohale jõudnud viis saadetist. Tartu poolelt on läinud kolm saadetist kokku summas 3401 eurot ja Tallinna poolelt kaks saadetist summas 3600 eurot. Tartust on saadetised läinud EuroArmyMaidanile ja Tallinnast Pataljon Donbassile.

«Saatsime sinna žgutte, veresulgemise vahendeid, alusmatt-kanderaame ja igasuguseid muid vahendeid, mida on tarvis lahinguväljal inimeste elu päästmiseks. Saatsime ka meediku seljakotte kahes suuruses, mida on jao- või rühmameedikul mugav kanda,» ütles MTÜ Vaba Ukraina üks asutajatest Gaius Gil Postimehele.

Kõik Ukrainasse saadetavad meditsiinivahendid on hangitud Eestist. Esimesed abisaadetised jõudsid Ukrainasse kohale kullerteenuse abil, kuna kogused ei olnud väga suured. «Ei oska öelda, kuidas ajad arenevad ja kui suureks abisaadetised lähevad, võib-olla tuleb edaspidi vaadata teistsuguseid transpordiviise, aga eks seda näe,» lausus Gil.

Tema sõnul on meditsiinivarustusse Ukrainasse saatmise peamine eesmärk säästa inimelusid. «Kui tänu meie abisaadetistele õnnestub mõni elu päästa, oleme oma eesmärgi täitnud. Tegevuse juures on oluline ka oma suhtumise näitamine Ukraina konflikti. Me tahame ukrainlasi aidata ja tõestada, et Eesti inimestele ei ole ükskõik, mis laias maailmas toimub,» lausus ta.

Mittetulundusühingul on olemas kontaktid Ukrainas tegutsevate armeed toetavate vabatahtlike organisatsiooniga EuroArmyMaidan ja Pataljon Donbassiga. Lisaks püüab mittetulundusühing luua suhteid ka teiste Ukraina organisatsioonidega. Kontaktid on loodud 72 brigaadiga, pataljon Aidariga, kellele plaanib ühendus samuti abi saata.

Selle nädala esmaspäeval registreeriti ametlikult mittetulundusühing Vaba Ukraina. Kodanikualgatuse korras Ukrainat toetavad vabatahtlikud leidsid, et mittetulundusühing on viisakam vorm oma tahte avaldamiseks, samuti on nii parem korraldada arvepidamist ja koostada aruandeid.

«MTÜga seotud asutajaliikmeid on neli, neist kolm on juhatuse liikmed. Aga meil on veel toetajaid, kes ei ole veel liikmeks astunud, aga kavatsevad seda teha,» lausus ta. MTÜga seotud inimesed on erineva taustaga.

Riigiametnikuna töötav Gil märkis, et seni on nad saanud Ukrainas elavatelt tuttavatelt positiivset tagasisidet meditsiinisaadetiste kohta. Ka Ukraina meediast jooksis läbi info selle kohta, et eestlaste saadetis jõudis pärale.

Lisaks materiaalsele abile kavatseb vastloodud MTÜ korraldada ukrainlastele ka meditsiinikoolitust.

«Võib ju saata meditsiinivarustust, aga kui seda õigesti kasutada ei osata, siis pole sellest kasu. Meil on käimas läbirääkimised meditsiinikoolitust pakkuvate asutustega, et ehk õnnestub suruda vahele üks kursus Ukrainast ja õpetada välja paarkümmend inimest. Nemad omakorda hakkaksid Ukrainas tegutsema meditsiiniinstruktoritena. Praegu ei ole meil võimaliku meditsiinikoolituse kohta veel midagi konkreetset öelda, aga loodetavasti varsti on,» sõnas Gil.

MTÜ Vaba Ukraina saadab ravimeid ja meditsiinivarustust iseseisvuse ning territoriaalse terviklikkuse eest seisvatele Ukraina seaduslikus korras asutatud sõjaväelistele ja muudele relvastatud ühingutele, muu hulgas Ukraina armeele ja Ukraina rahvuskaardile.

MTÜ Vaba Ukraina tegevust saab toetada rahaliste annetustega Swedbanki kontole EE042200221060257931

Vastloodud MTÜ avas teisipäeva õhtul oma arve, millele oli reede hommiku seisuga kogunenud annetusi 2453 eurot.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles