Mihkelson: Obama visiit annab jõulise diplomaatilise signaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: SCANPIX

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul sisaldab Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama visiit Eestisse väga jõulist diplomaatilist signaali eelkõige Venemaa suunal ning samas on see tunnustuseks Eesti ja USA kahepoolsetele suhetele ning Eesti panusele julgeoleku tagamisse.

«Kindlasti sisaldab Obama visiit väga jõulist diplomaatilist signaali,» ütles Mihkelson BNSile. «See on kindlasti signaal ka meie naaberriigile.»

«Visiit ei tule kindlasti juhuslikult, sest Eestil ja Ameerika Ühendriikidel on väga head ja pikaajalised kahepoolsed suhted,» märkis Mihkelson.

Riigikogu väliskomisjoni esimees sõnas, et tema andmetel külastab Obama Balti riikidest vaid Eestit.

Ta märkis, et Eesti silmnähtav ja tugev panus kollektiivsesse julgeoleku tagamisse on ilmselt ka üheks põhjuseks, miks USA riigipea Eestit külastab.

«Tuleb silmas pidada, et visiit leiab aset ajal, mil Obama külastab Euroopat seoses osalemisega NATO tippkohtumisel Walesis,» sõnas Mihkelson. Seetõttu saavad tema sõnul USA riigipea külaskäigu ajal aset leidvatel kohtumistel peamisteks teemadeks julgeolekuküsimused, aga ka NATO tegevus Venemaa agressivse käitumise tõrjumisel ja heidutamisel.

Mihkelsoni sõnul näitab USA presidendi visiit, et Ameerika Ühendriigid on Balti riikide kindel liitlane ning «igasugused mõtted ja kavatsused kõigutada strateegilist tasakaalu on juba eos läbi kukkunud».

Tema sõnul tuleks kohtumistel kindlasti arutada ka kehepoolseid kaubandus- ja majandussuhteid. «Praeguses olukorras, kus käimas on kaubandussõda, on sellise koostöö arendamine meile väga oluline,» toonitas väliskomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles