Eesti suurim purjelaev Kajsamoor teeb lahel sünnipäevasõite

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
purjelaev Kajsamoor
purjelaev Kajsamoor Foto: Kultuurikava.ee

Eesti suurim purjelaev Kajsamoor (veeväljasurve 150 tonni) tähistab sel laupäeval 23.augustil 75-ndat sünnipäeva.

Sünnipäeva puhul on laev laupäeval Lennusadamas alates kella 11st külastajaile avatud ning teeb Tallinna lahel ka lühikesi sõite.

Eesti suurim purjelaev Kajsamoor on ehitatud 1939 aastal Norras Sagvågi laevatehases Haugesundi reederile Ole Skimmelandile. Laeval on märkimisväärne kultuurilooline ajalugu, II maailmasõja ajal osales laev Briti mereväe korraldatud nn.«Shetlandi bussi» operatsioonides, mille käigus varustati Norra vastupanuvõitlejaid relvade ja muu tarvilikuga.

Hiljem töötas laev kaubalaevana Põhjamere põhjaosas ja kesk-Atlandil. Kajsamoor on haruldaselt hästi säilinud eksemplar ennesõja-aegse ajastu kaubapurjekatest.  Praegu pakub alus Lennusadamas võimalust näha ja oma käega katsuda, mismoodi toimus meresõit kuulsusrikkal purjelaevade ajastul, kui maailmameredel seilasid legendaarsed Eesti meremehed Kihnu Jõnn ja Johan Pitka.

Eestisse tõi laeva 2010.aastal vanalaevanduse entusiast, Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi asutaja Herkki Haldre. Kapten Haldre on samas üks väheseid maailmas elusolevaid meremehi, kes on ümber kurikuulsa Kap Hoorni neeme purjetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles