Juhtkiri: lukk on loomale. Aga inimeseloomale?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis peaks kümne aasta pärast olema enamik Eestis sõitjaid vedavatest bussidest varustatud alkolukuga. Ei mingit lõhnadega rooli istumist – kui juhil endal enam pea ei jaga, otsustab seade tema eest, kas bussi liinile lubada või mitte.

Politseiamet leiab, et sama tasuks teha ka sõiduautode puhul. Kriitikud aga arvavad, et see ei oleks otstarbekas: alkolukk on kulukas, seda on lihtne petta ja selle kasutegur oleks seetõttu üsna kesine.

Kui aga vaadata põhjanaabrite sarnase pilootprojekti tulemusi, siis selgub, et alkolukust on üsna tuntav kasu. 2008. aastast alates on alkolukud hoidnud Soomes enam kui 12 000 korral ära selle, et alkoholi tarvitanud juht rooli taha istub. Kuna arvestatava osa liiklusõnnetuste puhul on mängus olnud alkohol, on alkolukud säästnud Soomes hulga inimelusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles