Mustas linnas valitseb valge võim

Indrek Lepik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne öö möödus Fergusonis taas rahutult ning olukorda üritasid kontrolli all hoida relvastatud politseinikud.
Eilne öö möödus Fergusonis taas rahutult ning olukorda üritasid kontrolli all hoida relvastatud politseinikud. Foto: SIPA/Scanpix

Noore mustanahalise mehe surm valge politseiniku käe läbi on Ameerika keskläänes toonud tänavatele nii rahumeelseid kui ka märatsevaid meeleavaldajaid. Olukord Saint Louisi äärelinnas Fergusonis peegeldab aga piirkonna laiemaid ajaloolisi rassilisi eraldusjooni ja pingeid.

21 000 elanikuga Ferguson oli veel 1970. aastal n-ö valge linn, nüüdseks moodustavad  mustanahalised linna elanikkonnast pisut enam kui kaks kolmandikku. Linna juhid on samas endiselt valged. Fergusoni linnapea James Knowles on valge, linnavolikogusse kuulub vaid üks mustanahaline saadik ning sama homogeensed on ka haridusamet ja politsei – 53 politseinikust vaid kolm pole valged. Kohalike sõnul tekitab selline olukord vastuseisu võimudele, mida ei peeta omaks, vaid kellegi teise huve teenivaks jõustruktuuriks.

Praegust olukorda aitab selgitada Saint Louisi maakonna ajalugu. Juba Ameerika kodusõjast saati on olnud tegu piirkonnaga, kuhu lõunast migreerutakse. 20. sajandil kolis aga kahes suures laines üle kuue miljoni mustanahalise lõunast kesklääne ja kirde tööstuslinnadesse. Keskläänes oli populaarseks peatumispaigaks Saint Louis, kuhu jõudis lisaks ka Itaalia, Kreeka ja Poola immigrante.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles