Fergusoni rahutuste kulg

Indrek Lepik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meeleavalduste ja tekkinud rahutuste põhjuseks oli noore mustanahalise mehe ja valge politseiniku vaheline konflikt. 18-aastane Michael Brown suri 9. augustil, põhjuseks tulistamise tagajärjel saadud vigastused. Kohtuarstide sõnul lasi kümme aastat vanem politseinik Darren Wilson noorukit vähemalt kuus korda.

Politsei väitel kahtlustati Browni lähikonnas toimunud röövis, tekkinud kokkupõrkes võimudega üritas ta väidetavalt politseiniku relva haarata, mis ka hilisema tulistamiseni viis. Pealtnägijate sõnul oli Brown aga relvitu, tõstis konflikti eskaleerudes oma käed, ent see ei olevat takistanud politseinikku, kes mehe mitme lasuga tappis.

Fergusoni politsei ei soovinud esialgu vahejuhtumi detaile avaldada, kuid nende peatne ilmsikstulek sütitas kohalikes viha, mis väljendus siiani kestvates meeleavaldustes. Tekkinud rahutuste käigus on arreteeritud kümneid, lisaks on ka vigastatuid ja üks hukkunu. Kohalik meedia on rahutuste süvenemises süüdistanud nii oportunistlikke märatsejaid kui tugevalt ülereageerinud politseid. Fergusoni tänavatel korda hoidvad politseinikud võtsid juba meeleavalduste esimestel päevadel kasutusse märulivarustuse ning nädal hiljem kutsus Missouri kuberner Jay Nixon appi ka rahvuskaardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles