Peaminister Andrus Ansip:Tulumaksu alandamise peatamine on liiga lihtne lahendus

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Marina Puškar

Mitte just rõõmustavat majandusprognoosi kuulnud peaminister Andrus Ansip peab tulumaksu alandamise peatamist võimalikuks vaid juhul, kui eelarve peaks selle tõttu defitsiiti minema.

Kui suureks üllatuseks eilne prognoositeade oli?


Midagi üllatavat ei ole ja ennustused ei pruugi alati täituda. Tavaliselt on rahandusministeeriumi prognoosid olnud liiga konservatiivsed, enamasti on laekumised ületanud suurelt prognoositu.


Mida majanduses nüüd teha, et taas tõusule pööraksime?


Majanduses tuleb teha struktuurimuutused ja muuta tööturg paindlikuks. Uus töölepinguseadus on valitsusest riigikokku saadetud, nüüd peab riigikogu selle seadustama. Töötajad peavad enam osalema täiendõppes, elukestvas õppes.


Investeeringud teaduse arengusse peavad kasvama ka edaspidi viimase kolme aasta tempos. Eksporti tuleb riiklikul tasemel soodustada. Ülioluline on jätkata tasakaalus eelarvepoliitikaga. See on meie riigi usaldusväärsuse küsimus ja me ei tohi hakata oma laste ja lastelaste arvel võlgu elama.


Kas tasakaalus eelarve säilitamine on praegu võimalik?


Miks ei ole? Miks ei peaks olema võimalik elada selle rahaga, mida töökad maksumaksja käed riigikassasse toovad?


Lisaks toovad ka euroliidu töökäed meie kassasse suuri summasid, seega ei ole võlgu elamine praegu kuidagi õigustatud. Ja majanduse elavdamiseks on oluline tulumaksu määra edasine alandamine. Seda jätkatakse ka Soomes 1,1 miljardi euro ulatuses ja neil pole ka majanduses hiilgeaeg.


Rahandusminister Ivari Padar ütleb, et me ei saa ainult kärpida, tuleb ka tulusid otsida, sest kärped hakkaksid riiki hävitama. See on ju otsene vihje ikka maksupoliitika muutmisele?


Maksumuudatustest oleme rääkinud, näiteks käibemaksumäära erisuste kaotamisest. Meie maksupoliitika on pikka aega pidanud silmas, et ettevõtlikkust ja töökust ei tohi maksudega karistada ehk tulumaksu tuleb alandada. Meie töövõtjate maksukoormus on väga kõrge. Maksustada tuleb tarbimist, saastamist.


Neljapäeval maksuteema valitsuskabinetis ikkagi tõstatub. Kui raskeks vaidlused kujunevad?


Minu jaoks on punaseks jooneks tasakaalus eelarve. Kuigi ma ei näe, et valikud ja vaidlused oleks väga rasked. Kui varasem plaan oli teha eelarve võrreldes SKTga üheprotsendilise ülejäägiga, siis praegu seda kava enam pole. See tähendab kolme miljardit krooni.


Ja oleme otsustanud aasta võrra edasi lükata ka ettevõtete tulumaksu muudatused, mis tähendab 1,3 miljardit lisatulu eelarvesse. Ehk siis nende kahe meetmega oleme tagasi seal, kus olime kevadprognoosi ajal. Sõnum, mida praegune prognoos andis, on see, et piirsummad on piirsummad ja prognoos lisaressurssi ei too.


Partnerid ootavad selgelt tulumaksu alandamise peatamist...


Üksikisiku tulumaksu paketi muutmine on natuke liiga lihtne lahendus. Me ei saa ka rasketel aegadel loobuda majanduse elavdamisest, tulumaksu alandamine seda on. Aga minu jaoks on välistatud maksumäära alandamine eelarve defitsiiti minemise hinnaga.

Olla praegu peaminister – võtab ikka ahastama küll?


Miks ahastama? Missuguse teise riigi peaministril oleks teistsugused valikud? Näiteks 1998. aastal oli kolm kvartalit järjest majanduslangus, ja ei arva, et see aeg oleks kuidagi parem olnud. Majandus on tsükliline ja igas tsükli faasis tuleb langetada parimaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles