Ilon Wiklandiga tülli läinud muuseumijuht vallandatakse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wikland.
Ilon Wikland. Foto: Liis Treimann / Postimees

Läänemaa Muuseumi direktor Rea Raus vabastatakse ametist, sest väidetavalt ei küsinud ta luba kunstnik Ilon Wiklandi teoste kasutamiseks muusemi allasutuses.

Nimelt kuulub Läänemaa Muuseumi alla Haapsalus asuv Iloni Imedemaa, mis on  pühendatud kunstniku pärandi säilitamisele, kirjutab Õhtuleht.

Kuigi Raus väidab, et kunstnik andis oma autoriõigused muuseumile, pole Wikland seda enda sõnul teinud ja pöördus kultuuriminister Laine Jänese poole, kes otsustas Rausi vallandada, süüdistades teda kolmanda isiku usaldamatuse põhjustamises tööandja vastu.

Muuseumi juhataja pole sellega aga nõus ja väidab, et võib dokumentaalselt tõestada, et tema vastu esitatud süüdistused pole tõesed.

Praeguseks on peatatud ka Wiklandist rääkiva raamatu «Ilon. Pikk teekond koju» levitamine ning teose tiraaž võidakse hävitada, kuna Wiklandi ja ministeeriumi väitel ei küsinud Raus raamatu väljaandmiseks kunstnikult luba, rikkudes sellega autoriõigusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles