Balti parlamendijuhid avasid Leedus Balti keti monumendi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu Seimi spiiker Loreta Graužinienė, Läti Seimi spiiker Solvita Āboltiņa ja riigikogu esimees Eiki Nestor Balti keti monumendi juures Leedus.
Leedu Seimi spiiker Loreta Graužinienė, Läti Seimi spiiker Solvita Āboltiņa ja riigikogu esimees Eiki Nestor Balti keti monumendi juures Leedus. Foto: Ilona Šilenkova / Leedu Seim

Riigikogu esimees Eiki Nestor, Leedu Seimi spiiker Loreta Graužinienė ja Läti Seimi spiiker Solvita Āboltiņa avasid eile õhtul Leedus Saločiais Balti keti monumendi.

Nestor ütles tseremoonial oma kõnes, et Balti kett oli kui äratuskell Balti riike anastanud impeeriumile ning ka vabadust nautivatele riikidele ja rahvastele.

Ta rõhutas, et meie vabaduse sõnum pole aastatega oma tähtsust minetanud. «Ajal, mil Euroopa riigipiire üritatakse relvade jõul ümber kujundada, on vabaduse sõnum olulisem kui kunagi varem. Me vajame taas tegusid, mida märgatakse nii lähedal kui kaugel ja mis kinnitavad meie vankumatut pühendumist oma vabaduse kaitsele,» ütles Nestor.

«Näidaku meie avatud ja salliv ühiskond selget eristumist neist, kes on valinud rahvuslikuks identiteediks võõraviha õhutamise ja isikuvabaduste allasurumise tee. Kandku Balti keti vaim meie riike ja rahvaid edaspidigi vabade, sallivate ja väärikatena,» sõnas Nestor.

23. augustil 1989 moodustasid Eesti, Läti ja Leedu vabadust ihkavad kodanikud inimketi Tallinnas Pika Hermanni tornist Vilniusesse Gediminase tornini. 2009. aastal kanti Balti kett UNESCO Maailma Mälu programmi kui mõjukas rahumeelne aktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles