Nils Niitra: sakslaste pärispatt

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Niitra
Nils Niitra Foto: Postimees

Saksa liidukantsler Angela Merkel on esimesi Saksamaa juhtide pikas reas, kes üritab tugeva kodumaise vastulobi kiuste vähemasti näida suhetes Venemaaga põhimõttekindel. Äsja teatas ta siiski Riias, et Ida-Euroopasse ei saa NATO baase luua, kuna see läheks vastuollu 1997. aasta NATO-Venemaa kokkuleppega. Merkel jättis lisamata, et suhetes praeguse Venemaaga ei saa sellised kokkulepped olla enam kehtivad. Juba varem jõudsid meediasse teated Merkeli salaläbirääkimistest Venemaaga, mille sisuks on muuhulgas Krimmi anneksiooni tunnustamine teatud tingimustel.

Venemaa ja Saksamaa on meie seisukohast olnud alati kaks riiki, mis on Baltikumi kurnanud ja jaganud. Saksamaa ja Venemaa tippjuhtkonna vaheline soe või vähemasti silmakirjalik side on alati olnud tugev, alates Saksamaalt Venemaale saadetud keisrinnadest kuni Molotovi-Ribbentropi pakti ja eelmise liidukantsleri Gerhard Schröderini välja.

Praegu oleks vist korrektne öelda, et Teist maailmasõda alustasid mingid natsid, rahvusest ei räägita. Ent korrektsusest kõrvale kaldudes julgen siiski väita, et sõda alustasid sakslased, kes olid natsid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles