Riski sattunud lapsi aidatakse ligi kahe miljoni euroga

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Euroopa Majanduspiirkonna programmist toetatakse ligi 2 miljoni euroga projekte, millega aidatakse riski sattunud ja hariduslike erivajadustega lapsi, arendatakse tugispetsialiste, õppenõustamisteenuseid ning kaasavat hariduskorraldust.

Haridus- ja teadusministeeriumi nõuniku Tiina Kiviranna sõnul on kõikide laste kaasamiseks oluline  erivajaduste võimalikult varajane märkamine ning vajadusel oskuslik sekkumine. «Hetkel puuduvad meil Eesti laste eakohasele arengule vastavad hindamisvahendid ning napib ka oskusteavet, milliseid pedagoogilisi strateegiaid erinevate probleemide puhul kasutada. Need projektid toetavadki tugispetsialiste, õpetajaid ja  kohalikke omavalitsusi sotsiaalsete ja hariduslike erivajadustega lastega toimetulekul,» lisas Kivirand ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

Tartu linnavalitsuse enam kui 680 000 euro suurune projekt aitab Norras kasutatava tõenduspõhise õppekeskkonna ja pedagoogilise analüüsi mudeli abil suurendada õpihuvi ning parandada õpilaste, õpetajate ja lapsevanemate omavahelisi suhteid. MTÜ Hea Alguse turvalise haridussüsteemi projektiga, milles on kasutada üle 193 000 euro, saab uue hoo kaasava hariduse põhimõtte elluviimine lasteaedades ja koolides. MTÜ Lastekaitse Liidu enam kui 419 tuhande euro suurune projekt «Kiusamisest vaba lasteaed ja kool» toetab positiivset käitumiskultuuri.

Tartu Ülikooli projekt kohandab enam kui 233 000 euro suuruse toetussumma eest Eesti oludele vastavaks mitmeid rahvusvaheliselt tuntud laste kõne ja kognitiivse arengu hindamisvahendid, et tuvastada laste hariduslikke erivajadusi ja ennetada probleemide süvenemist koolieas. Eesti Koolipsühholoogide Ühingu üle 253 000 euro suuruse projektikäigus valmib hindamisvahendite komplekt, mille abil saavad psühholoogid hinnata õpilaste psüühilisi protsesse ja toetada riskilaste arengut, et vähendada õpiraskusi ja käitumisprobleeme. MTÜ ProDia üle 189 000 euro suuruse projektiga pakutakse uusimmigrantide ja roma lastele õppenõustamisteenuseid ning ühtlasi tõstetakse tugispetsialistide pädevust.

Euroopa Majanduspiirkonna toetuste programmi «Riskilapsed ja -noored» lõppenud taotlusvoorus «Kaasamine ja sekkumised haridussüsteemi» rahastati kuut  projekti kogusummas 1 969 858,73 eurot. Programmi koordineerivad haridus- ja teadusministeerium, justiitsministeerium ning sotsiaalministeerium, rakendusüksus on Eesti Noorsootöö Keskus ning partner Norra Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles