Tammerk: Evelin Ilves ei oleks esiplaanile pidanud tikkumagi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi fotograaf Jörgen Johansson pildistab presidendi abikaasat Evelin Ilvest tänavusel laulu- ja tantsupeol.
Rootsi fotograaf Jörgen Johansson pildistab presidendi abikaasat Evelin Ilvest tänavusel laulu- ja tantsupeol. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Presidendipaari vaba aeg avalikus kohas ei ole eraasi ja väärib ajakirjanduses kajastamist, arvab Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk.

Alates eelmisest nädalast, kui ilmusid fotod presidendi abikaasa Evelin Ilvese suudlusest võõra noormehega, ei saa Tammerki sõnul esileedi sõnavõtte pereväärtustest enam tõsiselt võtta.

Kas ajakirjandus käitus õigesti, et teemat niivõrd palju kajastas?

Vaikimine oleks olnud silmakirjalik. Ajakirjandus peab olema valvekoera rollis. Vaatama, kas avaliku elu tegelase sõnad ja teod lähevad kokku. Antud juhul näeme, et ei lähe ja seetõttu ongi põhjendatud ajakirjandusel neid küsimusi küsida. Kui inimene ise hoiab oma eraelu võimalikult tagaplaanil, hoiab ka Eesti ajakirjandus distantsi. Aga kui inimene ennast «aktiivselt müüb», siis on ka ajakirjanduse suurem huvi selle isiku vastu põhjendatud. Evelin ja Toomas Hendrik Ilves on end presidentuuri jooksul esitlenud «kogu raha eest».

Te mõtlete, et nad on väga palju just oma isiklikku nägu näidanud?

Jah, nad on end esitlenud hästi aktiivselt, personaalselt ennast tutvustades ja esitledes. Mõni teine avaliku elu tegelane täidab ka oma rolli, aga ei topi oma isikut esiplaanile.

Helle Meri oli näiteks rohkem tagaplaanil...

Ingrid Rüütel ja Helle Meri ei tõstnud ennast esiplaanile ajal, mil nad presidendi abikaasad olid. Evelin Ilves on võtnud endale hoopis vastupidise käitumismudeli.

Kas Evelin Ilves tegi vea, et nii esiplaanile tikkus?

Mina ei pea seda õigeks, et eriti vahepealsel perioodil, presidendi abikaasa kerkis esile rohkem kui president ise. Ta ei arvestanud vast piisavalt sellega, mida presidendi institutsioon tähendab. Eestis on presidendiroll ju väga sümboolne. Seetõttu tuleb [presidendipaaril] olla vastutustundlik. Mitte ainult oma lähedaste suhtes, vaid kogu rahva ees. Kui on isikliku elu probleemid, tuleks need lahendada nii, et säästa ajakirjandust ja selle kaudu avalikkust nende probleemide lahendamisest.

Kas presidendi abikaasal on üldse õigust vabale ajale, kus ta võib teha, mida tahab?

President ja tema abikaasa peavad avalikkuses arvestama, et nende eraelu on nende oma ainult siis, kui nad on omaette. Kindlasti mitte avalikus kohas paljude inimeste silme all. Nad esindavad avalikus kohas riiki edasi, isegi siis kui nad veedavad avalikus kohas vaba aega.

Kas nüüdsest ei saa enam neid sõnavõtte, kus presidendipaar pereväärtustest on rääkinud, tõsiselt võtta?

Mingil määral küll jah. Eriti on teinud presidendi abikaasa enda rolli täitmise väga raskeks ja raskeks ka ajakirjandusel selle käsitlemise. Praktiliselt iga kord kui nüüd presidendi abikaasa tuleb välja mingi toreda algatuse või kõnega, et aitame turvalist kodukeskkonda luua, kas siis ajakirjandus peaks seda lihtsalt tuima näoga kajastama, selle kajastamata jätma või peaks sinna juurde panema pilte Kroonika esiküljelt?

See taak jääbki temaga nüüd alatiseks?

See on väga keeruline olukord, jah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles