Botaanikaaias särasid elulõngad

Madle Timm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elulõng «Rüütel»
Elulõng «Rüütel» Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli botaanikaaias oli nädalavahetusel vaatamiseks väljas Roogoja talus kasvatatud ligi 120 sorti elulõngu ning umbes 35 sorti viinamarju.

Iga õietaldriku ees oli sordi nimi. Näiteks elulõng «Rüütel» (ülemisel pildil) sai Roogoja talu perenaise Aili Kivistiku jutu järgi oma nime Eesti presidendi järgi. Nimelt oli veel nõukogude ajal ühel pisikesel istikul esimene õis puhkenud ning samal ajal külastanud talu Arnold Rüütel. Nõnda arvas pererahvas, et las tema paneb sordile ka nime. «Rüütel mõtles-mõtles ja läks koju Ingridiga nõu pidama,» rääkis Aili Kivistik. Kuna taim oli aga vaja kiiresti Inglismaale saata, siis pandi lõpuks «Rüütel» ära.

Uued sordid ongi oma nime saanud küllaltki lihtsalt. Näiteks olevat «Piilu» (pildil) ristitud piilumamma järgi, kes läheduses oma poegadega ujus. «Teksa» õis meenutab aga lihtsalt teksariiet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles