Martin Jaško: Vene humanitaarabi-käigu tagamaad selguvad hiljem

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene konvoi Ukraina piiri lähistel Kamensk-Šahtinskis.
Vene konvoi Ukraina piiri lähistel Kamensk-Šahtinskis. Foto: SCANPIX

Kuigi võib spekuleerida, kas Venemaalt Ukrainasse saadetud humanitaarabikonvoi oli PR-käik või oli tagasiminnes lastiks hukkunud võitlejad, selguvad selle käigu tagamaad hiljem suuremasse pilti asetatuna, leiab hiliskevadel Ukraina meedia kriisikeskuse (Ukraine Crisis Media Center) juures töötanud kommunikatsioonikonsultant Martin Jaško.

Jaško sõnul ei saa me olla kindlad, mis täpselt oli valgete veokite lastiks nii riiki sisenedes kui sealt väljudes. Näiteks tõi ta välja, et ei ole välistatud, et tagasipöörduva konvoi koormaks olid hukkunud võitlejad või sõjatandrilt äraviimist vajanud tundlik militaartehnika.

PR-käiguna võib see Jaško sõnul olla usutav vaid Venemaa enda elanikele, kelle peamisteks infokanaliteks on pea täielikult riigivõimu kontrolli alla olev meedia. «KaMaz’id muutusid üleöö paljude lääne inimeste pilkeobjektiks ja ilmekaks näiteks Putini «siirusest».»

«Väidetavalt oli tuhandetes tonnides loetletud humanitaarabi kogutud Moskva piirkonna elanike annetustest. Kui palju me oleme aga sellisest avalikust kampaaniast kuulnud?,» tõstatas Jaško küsimuse.

Tema sõnul oleks saanud Ukraina võimud Venemaa käiku ennetada, paludes rahvusvaheliselt üldsuselt abi ja organiseerides humanitaarkaupa enda kontrolli alla saadud alade kannatavatele inimestele.

«Venemaa sellise käigu tegelikud tagamaad selguvad hiljem suuremasse pilti asetatuna,» märkis ta, tuues välja, et tegelikult on veokeid Ukrainas ööhämaruses Venemaale vuranud alates tänavu kevadest, lastiks tihtilugu «Gruz 200» ehk idanaabri militaarterminoloogias kirstud hukkunutega.

«Sajad ning võib-olla isegi tuhanded poolsalaja peetud matused Venemaal ja veelgi enam tähistamata haudu Ukraina metsades hakkavad üsna peagi paljastama selle sõja tegelikke mõõtmeid.»

Möödunud nädalal saatis Venemaa Ida-Ukrainasse Luganski oblastisse 227 veokit, põhjustades vihatormi mitme lääneriigi pealinnas. Venemaa ametliku versiooni järgi oli veokites muu hulgas teravilja, suhkrut, lastetoitu, ravimeid, magamiskotte ja elektrigeneraatoreid.   

Vene president Vladimir Putin ütles täna, et on jõudnud Ukraina presidendi Petro Porošenkoga kokkuleppele humanitaarabi andmises Donetski ja Luganski oblastitele. «Me rääkisime, et Donetskis ja Luganskis on vajadus humanitaarabi järele. Leppisime kokku viisis, kuidas me koostööd teema,» sõnas Putin pärast Porošenkoga kohtumist ajakirjanikele, soovimata kokkuleppe detaile täpsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles