Riik jagab vähetõhusat Ida-Viru stippi edasi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored Narva Linnuse juures.
Noored Narva Linnuse juures. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Üheksast varem stipendiumi saanud noorest juristist on Ida-Virumaale jäänud vaid kolm, justiitsministeerium, advokatuur ja riigiprokuratuur ei anna aga alla.

Sel aastal saavad kolm valituks osutunud õigusteaduste magistranti 7600 eurot otsuse eest Ida-Virumaale vähemalt kaheks aastaks tööle minna.

«Seda ei ole küll palju, kuid iga uue juristi lisandumine piirkonda on positiivne samm õigusteenuse ja õigusemõistmise kiiremaks ja paremaks kättesaamiseks,» ütles justiitsminister Andres Anvelt vähese huvi kohta stipendiumi vastu.

Esimesel aastal oli stipendium 5250 eurot, mullu aga juba üle 7500 euro.

«Kindlasti pean vajalikuks tegeleda advokaatide motiveerimisega, et nad jätkaks selles piirkonnas tööd ka edaspidi,» lausus justiitsminister Anvelt.

Tema sõnul on kavas ka avada õigusnõu pakkuv portaal juristaitab.ee paralleelselt venekeelsena ning jätkata olulisemate seaduste tõlkimisega vene keelde.

Stipendium on sündinud 2010. aasta kevadel kokku tulnud töögrupi ettepanekust luua advokatuuri juurde sihtkapital, mille kaudu saaks motiveerida õigusteadust õppivaid magistriõppe üliõpilasi asuma tööle Ida-Virumaa piirkonda.

Advokatuuri esimehe Sten Luiga kinnitusel on õigusabi korraldus Ida-Virumaal jätkuvalt üheks advokatuuri prioriteetidest.

«Advokatuuri liikmeskond on tugevalt kaldu Tallinna suunas,» ütles ta.

«Advokatuur on asunud välja töötama riigi õigusabi uut kontseptsiooni, mis peaks hõlmama õigusabi  paremat korraldust Virumaal, Kagu-Eestis, Läänemaal ja saartel,» rääkis Luiga.  

«Stpendium üksi ei too uut õiguskultuuri, kuid see on vähene, mida saame kohe teha. See on väikeseks abiks ja tunnustuseks neile, kes on valmis oma juristivõimeid proovile panema selles multikultuurses ja huvitavas tööstuspiirkonnas,» sõnas Luiga.   

Stipendiumi taotlemiseks peab üliõpilane esitama advokatuurile kirjaliku avalduse.

Stipendiumi saajate osas tehakse valik hiljemalt 22. septembril 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles