Paet: Venemaa peab tunnistama osalemist Ida-Ukraina konfliktis

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas kinni peetud Vene dessantväelased Kiievis.
Ukrainas kinni peetud Vene dessantväelased Kiievis. Foto: Reuters / Scanpix

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Venemaa Ida-Ukraina konflikti otsene osapool ning peaks seda ka lõpuks ise tunnistama.

Eesti mõistab hukka Venemaa sõjalise sissetungi Ukrainasse, mis rikub Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. «On selge, et Venemaa ei soovi konflikti de-eskaleerida ning tema üleskutseid relvarahuks ei saa seetõttu võtta tõsiselt,» märkis Paet, lisades, et edasised rahuläbirääkimised saavad olla edukad ainult juhul, kui Venemaa tunnistab, et ta on konflikti osapool.

Venemaa pidev sõjaline tegevus on Paeti sõnul takistuseks poliitilise lahenduse leidmisele ja rahvusvaheline kogukond peab selgelt reageerima.

Paeti sõnul tuleb pöörata tõsist tähelepanu konfliktis hukkunud Ukraina ja Venemaa sõduritele ning nende lähedastele. Ta märkis, et Venemaa juhtkond eitab jätkuvalt osalemist Ida-Ukraina verevalamises, samas kui Ukrainas on hukkunud või saanud vigastada sadu Vene sõjaväelasi.

Eesti peab Paeti sõnul oluliseks ÜRO Julgeolekunõukogu, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE, Euroopa Liidu ja NATO kiiret Ukraina sündmuste arutelu ja järelmeid.

Paet lisas, et Eesti jätkab Ukrainale humanitaarabi andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles