Kaks kümnendit Vene armeeta

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Värsked uudised pakuvad eestlastele võimaluse särgilähedalt tajuda, kui oluline sündmus oli meie jaoks Vene vägede Eestist väljasaamine 1994. aastal.

Just nüüd, mil Vene armeeüksused Ukrainasse sisse voolavad (tegelikult olid Vene baasid Ukraina territooriumil, Krimmis olemas ka kõik vahepealsed aastad), tänagem õnne, et meiega läks nii nagu läks.

Et Vene vägede väljaviimine ei jäänud toppama mõne detaili taha, nagu sõjaväepensionäride siiajäämine. Toonastes väitlustes tundus see ülitähtis, kuid nüüd, ajaloolises perspektiivis on tühine meie võidu kõrval, et põhiküsimus lahendada õnnestus. Ning Eesti kohale on juba kümme aastat tõstetud ­NATO vihmavari.

Vene armee lahkumine Eestist oli rahvusvaheline jõupingutus. Me teame, et Ameerika Ühendriikide panuse ning toeta polnuks seda tõenäoliselt võimalik saavutada. Toonane peaminister Mart Laar avaldas hiljuti Postimehes ilmunud mälestuskatkes näiteks detaili, et Eesti valitsus sai kasutada USAs president Reagani ajal koostatud salajast manuaali, kuidas pidada läbirääkimisi venelastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles