Venemaa tänas Usbekistani toetuse eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asepeaminister Sergei Ivanov.
Venemaa asepeaminister Sergei Ivanov. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa asepeaminister Sergei Ivanov tänas Usbekistani toetuse eest Gruusia konfliktis.


«Ma sooviksin Usbekistani juhtkonda tänada hoolikalt kaalutletud ja sihikindla seisukoha võtmise eest Kaukaasia kriisi puhul, mille põhjustas Gruusia agressioon Lõuna-Osseetias,» ütles Ivanov Usbekistani poliitilise juhtkonnaga kohtudes, vahendas Interfax.

«Ma soovin avaldada suurimat tänu humanitaarabi eest, mida olete Lõuna-Osseetiasse saatnud,» lisas Ivanov

Venemaa ja Usbekistani valitsustevahelise komisjoni üks esimeestest ja Usbekistani asepeaminister Rustam Azimov avaldas lootust, et lahendused kahe riigi vahelistele probleemidele leitakse enne novembris toimuvat Venemaa peaministri Vladimir Putini visiiti Usbekistani.

Poliitikud pidid arutama ka kahe riigi vahelist energiakoostööd ja Usbekistani riigiettevõtete erastamist.

Venemaal on Kesk-Aasia riigiga head poliitilised suhted ning sõlmitud on ka sõjalise koostöö edasise süvendamise leping, kuid küsimusi on tekitanud naftahind.

Venemaale strateegiliselt oluline majanduspartner Usbekistan müüb Venemaa riiklikule gaasimonopolile Gazprom gaasi Kesk-Euroopa hindade järgi, mis ei ole meeltmööda Venemaale.

Kesk-Aasia on geopoliitilselt oluline ka USA jaoks, kuid Usbekistani ja USA suhted pingestusid pärast Andidžoni mässu ning USA Karši-Khanabadi sõjaväebaasi sulgemist.

USA president George W. Bush kritiseeris 2005. aastal Usbekistani isevalitsejast presidenti Islam Karimovi julmust meeleavaldajate mahasurumisel, mille käigus hukkus hinnanguliselt 700 inimest.

Hiina välisministeeriumi kinnitusel kutsutakse neljapäeval kokku ka Shanghai Koostööorganisatsioon, milles osalevad Hiina, Kasahstani, Kõrgõztani, Tadžikistani, Usbekistani ja Venemaa esindajad, et arutada Venemaa parlamendi otsust toetada Gruusia separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles