Risttuules / In the Crosswind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

15 eurone hind kehtib ühe auto kohta. inimeste arv autos ei ole piiratud



Martti Helde erakordselt poeetilise filmikeelega RISTTUULES põhineb 1941. aasta juuniküüditamise sündmustel ning teeb kummarduse eestlaste minevikule. Küüditamisest jutustav film toob meieni nende inimeste isiklikud mälestused, kelle jaoks aeg peatus hetkel, mil nad oma kodukohast vägivaldselt ära viidi.



14. juuni 1941. Eestit, Lätit ja Leedut šokina tabanud küüditamisööl tuleb kümnetel tuhandetel süüta inimestel jätta


oma kodu. Ilma kohtuotsuseta ootab mehi vangilaager, naisi ja lapsi Siberi asustamata alad. Stalini käsul korraldatud salaoperatsiooni eesmärgiks on Balti riigid põliselanikest puhastada.



Siberisse saadetakse ka õnnelikus abielus ja väikse tütre ema Erna (Laura Peterson), kelle jaoks saab aeg teise mõõtme. Ebainimlikes tingimustes nälga ja alandust trotsides leiab naise hing vabaduse kirjades, mida ta läkitab vangilaagrisse mõistetud abikaasale (Tarmo Song). Ometi röövivad Siberi-aastad Ernalt midagi märksa hinnalisemat kui vaid nooruse.




Filmi läbib rõhk aja peatumisel ning selle teeb mõjusalt liigutavaks väga eriline visuaalne keel (nn tableu vivant-stiil)


- tardunud hetked, mille keskel kaamera ainsa liikuva objektina pildi sees "ringi rändab".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles