Poodi minnes eksinud mees veetis öö metsas

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügiseti sagenevad juhtumid, kus inimesed metsa eksivad.
Sügiseti sagenevad juhtumid, kus inimesed metsa eksivad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Täna varahommikul leidsid politseiametnikud Pärnumaal Libatse kandis öö metsas veetnud 58-aastase mehe.

Eile õhtul kell 23.08 sai politsei teate, et Pärnumaal Halinga vallas Libatse külas on hooldekodu elanik poodi läinud, kuid eksis metsa. Mees oli ühenduses oma sugulastega, kelle kaudu jõudis info kadumisest politseini.

Sündmusele reageerinud Pärnu politseijaoskonna ja kordoni ametnikud alustasid öösel otsinguid kadunud mehe leidmiseks. Kella nelja paiku suudeti mees metsast üles leida ja tund hiljem jõudis ta õnnelikult tagasi hooldekodusse.

Kuigi seekord lõppesid otsingud õnnelikult ja mees suudeti leida, ei pruugi sellised olukorrad õnnelikult lõppeda. Pärnu politseijaoskonna juhi Tõnu Kivise sõnul tuleb suhtuda metsas liikumisse ettevaatlikult ja pidada silmas kõiki ohutuseks vajalikke nõuandeid ning kindlasti teavitada võimalikust kadunud inimesest politseid nii kiiresti kui võimalik.

«Sügisene külm ja niiske mets võib hätta sattunu elule muutuda kiiresti ohtlikuks. Eriti arvestades seda, et temperatuur sügisöödel langeb kiiresti,» märkis Kivis. Seepärast, lisas ta, on eriti oluline, et kadumisest saadakse info võimalikult varakult ja kadunud inimene saab abi piisavalt kiiresti.

«Metsaeksimiste riskigrupiks on vanemad ja terviseprobleemidega inimesed, kes peaksid oma ohutuse tagamiseks enne metsa minemist kindlasti vajalikud sammud tegema,» ütles Kivis.

Enne metsa minekut:

Esmalt arvestage metsa minnes ilmastikuga, soovitatavalt minge metsa selge ilmaga ja ennelõunasel ajal, et vältida pimedale ajale jäämist. Võimalusel vältige üksinda metsa minekut ja kaaslastega minnes püsige nägemis- ja kuulmiskaugusel. Teavitage oma minekust ja eeldatavast tagasijõudmise ajast kojujääjaid. Informeerige neid ka sellest, kui olete tagasi koju jõudnud. Võtke kaasa neoonvest või riietuge erksatesse värvidesse.  Võimalusel võtke kaasa vile, taskulamp ja tuletegemise vahendid, juhuks kui hätta satute.

Mobiiltelefoni aku tuleks täis laadida enne metsaminekut. Kaasa tuleks võtta midagi söödavat ning vett janu kustutamiseks. Kindlasti ei tasu unustada maha vajaminevaid ravimeid. Kasutage võimalust tutvuda piirkonnaga eelnevalt kaardil ja võimalusel võtke ka kaart kaasa.

Metsas olles:

Metsas liikudes peatuge aegajalt ning tutvuge ümbruskonnaga. Jätke meelde olulised tunnusmärgid – kuivanud puu, lagunenud maja, sipelgapesa ja muud. Kindlam on metsas olles panna paika selge orientiir, mille järgi liikuda, olgu selleks mõni tee, raielank, kiviaed või muu sarnane asi. Oluline, et järgides orientiiri suudaksite metsast ilma eksimata väljuda.

Eksinuna:

Säilitage rahu ja proovige kuulata ümbruskonna hääli – koduloomad, sõidukite müra või muu, mis võiks anda vihjeid võimalikust lähedasest asustusest. Kui te õiget suunda ei suuda leida, siis helistage viivitamatult hädaabinumbrile 112 ja kuulake edasisi nõuandeid. Eksimise korral on oluline teavitada sellest hädaabinumbrit võimlikult kiiresti, et oleks võimalik kaasata otsingutesse vajalikku tehnikat ja otsingu meeskondasid.

Kui eksinu kuuleb politseiautosireeni kuskil edasi-tagasi liikumas või näeb pimedal ajal valgusallika valgust, siis on soovitav selles suunas liikuda ja kindlasti jõuate välja teele või metsasihile, kust lõpuks abi leiate. Tee või metsasihi leidmisel on soovitav sellel edasi liikuda, mitte siseneda uuesti metsa.

Kui kuulete ahelikus olevate inimeste hääli, siis tehke ennast võimalikult nähtavaks ja kuuldavaks. Selleks annabki hea võimaluse neoonvest ja vile, pimedal ajal taskulamp. Otsinguteks kasutatakse ka spetsiaalseid koeri, kes annavad leidmisest teada haukudes. Koertega kohtudes tuleb jääda rahulikuks ja mitte neid endast eemale peletada.

Kui teid otsitakse helikopteriga, üritage leida lagedam koht ja tehke ennast või oma asukoht võimalikult nähtavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles