Ametlikes Teadaannetes avaldatu ei pruugi tulevikus enam avalikuks muutuda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Heinla.
Jüri Heinla. Foto: Liis Treimann

Ametlike Teadaannete infosüsteem läbis põhjaliku uuenduskuuri, mille tulemusel saab inimene ise lõpetada teadaande avaldamise, kui ta kinnitab, et on selle kätte saanud.

Üleeile lõppes võrguväljaande ja andmekogu Ametlikud Teadaanded uue versiooni testimine ning justiitsministeeriumi Riigi Teataja talituse juhataja Jüri Heinla kinnitusel on viimased vead parandatud.

Heinla selgitas, et täna ei ole täidetud Ametlike Teadaannete peamine eesmärk – teavitada inimesi. Praegu kasutatakse süsteemi enamasti selleks, et menetlustoimingutega edasi minna. See, kas teave inimeseni tegelikult jõuab, on teisejärgulisem. Ta tõi näite – kohtutäiturid avaldavad 300-pealise nimekirja võlglastest, keda kutsutakse korraga ühte kohta vastuvõtule. See ei ole mõistagi reaalne – eesmärgiks ei ole sellistel puhkudel inimeste informeerimine, mis peab muutuma.

Uus süsteem otsib erinevatest ametlikest registritest (peaasjalikult rahvastiku- ja äriregistrist) inimese kontaktandmed üles ja teavitab inimest, et tema kohta on andmed avaldamisel. Inimene saab uues portaalis ka ise oma kontaktandmed määrata. Teadaanne saabub inimesele tasuta e-posti vahendusel, tulevikus ilmselt ka SMSi vahendusel.

Uues infosüsteemis saab ta pärast ID-kaardiga sisselogimist kinnitada, et ta on eelteate kätte saanud ja sellega tutvunud. Samaaegselt teadaanne arhiveeritakse ja avalikuks see ei muutu.

Selline võimalus tekib aga vaid siis, kui teadaande avaldamise eesmärk on konkreetse isiku teavitamine.

ID-kaardi või mobiil-ID abil sisse logides saab inimene tutvuda kõigi oma ja endaga seotud juriidiliste isikute (kui ta on nende esindaja) vanemate teadaannetega arhiivis. Muuhulgas tekib tal võimalus ka lugeda, kes on tema kohta käivaid teadaandeid arhiivis vaadanud. Nii on tal õigus esitada järelpäring, miks tema andmetega tutvuti.

Ka vähendatakse isiku kohta teadaandes väljatoodud andmete hulka – teadaandesse jääb vaid konkreetse teabeavaldamise eesmärgi täitmiseks vajalik.

Septembris ning oktoobris tehakse ettevalmistusi süsteemi kasutuselevõtuks. Uut süsteemi juurutatakse oktoobrist tuleva aasta aprillini. Vana AT infosüsteem asendatakse uuega tõenäoliselt järgmise aasta aprillis.

Projekti läbiviimise eest vastutas justiitsministeeriumi Riigi Teataja talitus ja Registrite ja Infosüsteemide Keskus. Seda rahastati Euroopa Liidu struktuurifondide vahenditest.

Ametlikud Teadaanded on Riigi Teataja seaduse alusel justiitsministeeriumi võrguväljaanne, milles avaldatakse teated, kutsed ja kuulutused, mille avaldamine on õigusaktides ette nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles