Madis Filippov: Tallinna häbiplekid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Filippov
Madis Filippov Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna iseloomustavad auklikud tänavad, keskerakondlik «linnaviletsus» ja palju asotsiaale. Või siis mitte – Tallinnas on siledad teed, suure avaliku huvi tõttu läbipaistev linnavalitsus, mida juhib karismaatiline liider, ning Eesti eesrindlikem sotsiaalsüsteem.

Ilu ja elu on vaataja silmades ning vabas ühiskonnas võivad sõna võtta ka pimedad ja pimestatud.

Nii sõltub järgnevgi mure samamoodi mu silmade värvist ehk on tugevalt hinnanguline. Linn ei ole veatu kompositsioon, vaid kultuuriliselt mitmekesine, igapäevaelu vajadustele kohandatud kogum, mis areneb ja kasvab. Selle südames podiseb palju ajutist, mis ootab õiget otsust, aega või rahasüsti, et saada uueks lüliks linnaahelas.

Need pajad on Tallinna kesklinna tühermaad või – viisakamalt öeldes – tasulised parklad. Ja nad on inetud! Mu isiklik  hinnang on, et neist mitmed on lihtsalt koledad ning kuna nad asuvad südalinnas, mitte mõnel korrusmagala-äärsel prügisel puustusel, siis seda koledamad nad tunduvad.

Võtame Maakri tänava parkla, mis eraldati aastaid tagasi muust maailmast betoonkamakatega. Need piirded pole isegi üksteise suhtes sirgelt. Pinnaseks on killustik, mida on kohati rohkem, kohati vähem, ja sellele kuumaastikule tekib iga vihmaga ohtralt loike. Talvistest lumevallidest rääkimata.

Kui kuulud kahe kolmandiku imelike eestlaste hulka, kes polegi veel linnamaasturit liisinud, või oled jõudnud oma X5 või Q6 juba pangale tagastada, siis tuleb kehvema ilmaga parklasse sõites rada hoolega jälgida ning olla valmis järskudeks manöövriteks, et mitte masinat aukudes pilbasteks sõita.

Samasuguseid, kuid veidi kenamaid parklaid on rohkem. Üks on näiteks Kentmanni tänava ääres. Ka sealse parkla moodustab ebaühtlaselt maha visatud killustik, kuid seal on tunda arengut. Ala ääristab metalltara. Loomulikult pole neis parklates valvet.
Ma tean, et neid ei asfalteerita, kuna need on ajutised alad, kuhu on planeeritud jumal-teab-mida.

Ent ajutised asjad on visad ning parklad ja probleem püsivad juba aastaid.
Kas tõesti ei saa neid kesklinna jäävaid maatükke seni normaalses seisus hoida, nende väljanägemisse veidigi investeerida ning sagedamini auke täita? Kesklinnas parkimise eest tuleb maksta, ja mitte vähe. Kuumakse eest võiks juba auto liisida. Kehv ja kallis teenus, ütleksin.

Kas Tallinnal poleks aeg üle vaadata eraparklatele kehtestatud tingimused ning hakata nõudma veidigi viisakamat välimust ja paremat katet? Ajutisus, kui ta kestab aastaid, pole ju tegelikult piisav argument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles