Vene politoloog: Venemaa ei pea ootama läänelt heakskiitu

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Lõuna-Osseetia ja Abhaasia lippudega
Naine Lõuna-Osseetia ja Abhaasia lippudega Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa peab Lõuna-Osseetia ja Abhaasia küsimustes praegu tegutsema ilma läänelt heakskiitu ootamata, leiab politoloog Konstantin Zatulin.

«Venemaa ei peaks praegu osalema mitte mingisugustel ametlikel konverentsidel läänega Abhaasia ja Lõuna-Osseetia küsimustes,» ütles SRÜ Instituudi direktor ja duumasaadik Zatulin.

«Kahtlemata ei pea me nõustuma mingisuguste konverentside, kus me oleksime üksi, kokku kutsumisega,» ütles ta RIA Novostile.

Zatulini arvamuse taga oli Ühendriikide ja teiste G7 riikide mure Vene parlamendi poolehoiu tõttu Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuspüüdlustele.

Eile kinnitasid parlamendi mõlemad kojad toetust Gruusia separatistlike piirkondade vastavasisulisele taotlusele.

Ühendriikide president George W. Bush kutsus Venemaad üles austama Gruusia territoriaalset terviklikkust.

Politoloog Zatulini sõnul võib igasugune rahumeelne foorum või arutelu Euroopa Liidus anda tõuke Venemaa aadressil tehtavatele paljusõnalistele süüdisustele.

Venemaa, võttes neist osa, peab end seal tema sõnul siis pidevalt õigustama.

See, et seitse riiki (G7) lähevad edasi seitsmekesi ja mitte kaheksakesi, on duumasaadiku sõnul praeguses olukorras paratamatu.

«Kui lääneriigid tahavad distantseeruda Venemaast - nad on suutelised seda tegema vastavate tagajärgedega,» ütles ta.

«Maailm koosneb neljast ilmakaarest, mitte ainult läänest. Hiina, nagu me teame, pole mitte kunagi kuulnud kaheksa, seitsme ega kuue hulka ning tal pole seetõttu mingeid komplekse,» arutles politoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles