Mida kinkis Obama Eesti riigijuhtidele?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Obama kingitus Toomas Hendrik Ilvesele.
President Obama kingitus Toomas Hendrik Ilvesele. Foto: René Velli/presidendi kantselei

Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves kinkis president Barack Obamale Peeter Lauritsa teose ja ID-kaardi näidise, mille Ilves Obamale enne lahkumist ümbrikus ulatas. President Obama tõi omaltpoolt aga ka kingitusi nii presidendile kui ka peaministrile.

President Toomas Hendrik Ilves kinkis Ameerika Ühendriikide presidendile Barack Obamale Peeter Lauritsa teose «Vooluvõrgud 2 / Waterway Weaves 2», mis valmis vabariigi presidendi kantselei tellimusel kingituseks Ameerika Ühendriikide presidendile. Seda teost trükitakse viis eksemplari. Kingitud eksemplar on kogutiraažist esimene ja kannab tähistust 1/5.

Peeter Lauritsa teos. Foto: Peeter Laurits
Peeter Lauritsa teos. Foto: Peeter Laurits Foto: Presidendi kantselei
Foto: René Velli (Presidendi kantselei)
Foto: René Velli (Presidendi kantselei) Foto: Renee Velli

President Barack Obama, kes oli päeva jooksu mitmel korral huvi tundud Eesti e-riigi vastu ja ise rõhutanud selle rolli kohtumistel, sai lahkumiskingituseks president Toomas Hendrik Ilveselt Barack Obama nime ja fotoga näidise meie ID-kaardist kui e-riigi ühest nurgakivist.

Obama sai Ilveselt ümbrikus ID-kaardi. Foto:
Obama sai Ilveselt ümbrikus ID-kaardi. Foto: Foto: Liis Treimann

President Barack Obama kinkis president Ilvesele Ameerika Ühendriikide New Jersey osariigi kaardi aastast 1796, mis on originaaleksemplar ja käsitsi koloreeritud (vt. pilti loo alguses). President Toomas Hendrik Ilves on New Jersey osariigis pikalt elanud.

Obama kingitus Rõivasele. Foto: valitsus
Obama kingitus Rõivasele. Foto: valitsus Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

 Obama kinkis peaminister Taavi Rõivasele vabaduse ja julguse sümbolina kotkaskulptuuri.

President kinkis Marylandi osariigi kunstniku Zachary Oxmani skulptuuri «Tõus», mis kujutab stiliseeritult Ameerika ühte põhisümbolit: kotkast. Skulptuur on valmistatud roostevabast terasest ja sellel on Obama Eesti visiiti meenutav graveering.

Arvestades USA presidendi suurt huvi korvpalli vastu, kinkis peaminister Rõivas president Obamale fotod USA kõigi aegade esimesest korvpallikohtumisest olümpiamängudel Berliinis 9. augustil 1936. aastal, mil ameeriklaste esimene mäng oli Eestiga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Olümpiamängud võitis USA korvpallikoondis. «Seda huvitavat vähetuntud fakti ilmestavad hästi Eesti Spordimuuseumist pärinevad fotod, mis on meenutuseks meie ühisest minevikust ja huvidest,» ütles Rõivas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles