Lugejate vihjed: vaata, millistel Tallinna ristmikel juhid eeskirju rikuvad!

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmanni ristmik.
Stockmanni ristmik. Foto: Raigo Pajula

Tallinncitys  avaldatud  pahane lugejakiri kollase fooritulega ristmikule sõitjatest vallandas kommentaariumis elava diskussiooni. Selgub, et ristmikele sõidetakse ka punase fooritule põlemise ajal ning lugejad jagasid vihjeid ka ohtlikest ristmikest.

Lugejate kommentaarid:

Tammsaare teelt vasakule Sõprusesse pöörates on punasega ülelipsamine väga levinud. Olen isegi patustanud nii, et poole ristmiku peal sütib juba punane. Aga juhid teavad ka, et linna poolt mööda Sõprust liikuma hakkavatele süttib roheline väikese viivitusega (igatahes seljas nad kohe pole ja ohutuse suurendamiseks on see vist igal pool nii) ja see annab julgust selliseks nn. noore punasega ülelipsamiseks.

***

See on tavaline , et kollasega üle minnakese veel ja üldse harv pole ka see, kui punasega. Eriti vastikud on kaubikud ja suured veokad. Nende juhid arvavad, et suudan ratta ja lapsega läbi seinte jalutada. Alles tänagi oli selline juhus,et kaubik seisis ja siis veeretas end vöötrajale, kui meil juba samalajal oli roheline. Vaata ise kuidas lähed, kas ristmiku poolt või autode vahelt tagant. Nõmme teel on tellitav roheline jalakäijatele ja sealgi pole harva, nii et vajutan nuppu, roheline ja eeldatavasti siis autojuhil punane, aga ühe suuna auto peatub ning teisel suunal liikuv autojuht ei pea punast millekski. Aga mis saab , kui ühel toredal päeval astun ka mina rohelist nähes teele?

***

Oma egoismi ja kõrge enesehinnangu tõttu tekitad siis ummikut ka kõigile teistele liiklejatele - mille poolest sa sellest tuututajast erined? Olen täiesti kindel, et te KÕIK, absoluutselt kõik, on kas autojuhina või jalakäijana ületanud teed kollase või ka punase fooritule ajal. Rõve silmakirjalikkus. Minul on küll täiesti poogen, kas keegi sõidab minust mööda, tuututab vms. Mina sõidan oma sõitu ja las teised sõidavad oma sõitu. Suhtumise ja enesehinnangu küsimus.

******

Tallinnas pannakse punasega ja veel juba väga punasega täiesti rahulikult üle. nii väikeautod, rekkad kui ka eriti just ühistransport. Lihtsalt hämmastav, punane põleb juba mitu sekundit ja ikka tuleb keegi tuimalt üle.
 Aga Tallinas võibki sõita nii kuidas tahad, sest Politseid praktiliselt ei olegi.

****

Igal hommikul käin ma kepikõnnil Gonsiori-Laulupeo ristmikul.
Gonsiori ületades näen ma väga hästi, vasakule vaadates, kuidas Gonsiori-Vilmsi ristmikul süttib autojuhtidele punane tuli, millest nad ei hooli. Punast tuld ignoreerivad autojuhid, Lasnamäelt tulijad, ei saa kiiremini linna, sest minu ristmikul on neil ees punane tuli.
Kui ma näen, et autojuhtidel on punane tuli, siis panen oma kepi sõiduteele (mul ei ole veel rohelist tuld).
Ja autojuhid reageerivad, ja ei ületa ristmikku vastu punast tuld.
Üks küsimus on, miks ma peaks tegema politsei tööd. Ja teine, kas kodanikud ei peaks ise olema aktiivsemad - panema oma kepi punasega ristmikule sõitnud autojuhi ette?

****

Tallinna ristmikke ületatakse, sõites vastu täiesti selget punast tuld - vähemalt Stockmanni ristmikul, Gonsiori-Pronksi ristmikul, kus ma pidevalt liigun, on vähesed need korrad, kus ma ei näe mõnd autot teed ületamas vastu punast tuld.
Ma ei saa aru, kas politseil on raha küllaga - miks ei nõuta trahve neile rstmikele punase tulega väljasõitvatelt autojuhtidelt?
 Eriti ohtlik on see tegevus Gonsiori-Pronksi ristmikul, kus jalakäijatele süttib roheline tuli praktiliselt koos autojuhtide punase tulega.

****

Kui aus olla, siis praegune tallinna liiklus sunnibki punasega sõitma, sest ühe fooritsükliga jõuab Kosmose ees Pärnu mnt-l läbi vaid kolm autot. tipptunni ajal solarisest näiteks sauele alla tunni ei saa.

****

Viimasel aja lasevad autojuhid rahulikult ka punasega vähemalt üle ülekäiguradade. Alles esmaspäeval tulin rattaseljas Pärnu maanteel Kalevi poe poolt rohelisega üle ülekäiguradade, kui Saku tänaval kiirendas ca. 70ga üks tume Mondeo, kel ammu punane, lootes teha vasakpööret Järve poole. Pärast ta oli püha viha täis, et üks rattur tema geniaalse plaani ära rikkus. Ta ainuke argument oli, et tule ratta seljast maha. Ma vastasin, et sul on ammu punane, kuhu sa trügid, olgu ma ratta peal, all või küljepeal – see ei mängi hetkel mingit rolli. Teine koht, mis mulle on silma jäänud, kus rahulikult liiklusvoo viimased punasega üle sebrade lasevad, on Norde Centrumi esised ülekäigurajad.

***

See kinnisõitmine on igal pool probleemiks. Kusjuures ma ei saa aru, kuidas politsei, kes muidu mõnuga trahve välja kirjutab, seda ristmikke kinnisõitmisel ei tee? See oleks nii hea koht ju!
 Tammsaare teel (Sõpruse ja Nõmme tee vahel) on jalakäijate foor, kus ka pidevalt sebra umbe sõidetakse, siis läheb jalakäijatel tuli roheliseks ja terve sebra on autosid täis, kes hakkavad siis mingil ajal edasi liikuma. Seda ülekäiku kasutavad lapsed koolis käimiseks ja nemad peavad oma rohelise tule ajal autode vahelt üle tee saama!

***

Sõltub ristmikust.  Raadiomaja ees olevast ristmikust sõidetakse üle ka punasega. Sama kehtib Viru tn ja Tammsaare pargi vahel oleva foori puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles