Uus seadus võtab võimaluse sigarette sigariteks kantida

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige sigari ümbrisleht on tubakast.
Õige sigari ümbrisleht on tubakast. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi praegu kehtiv õigus lubab sigariks nimetada ka sigarile omast värvi paberist ümbrislehega sigaretti, siis uuest aastast jõustuva seaduse järgi peab sigari ümbrisleht olema ainult tubakast.


Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla rääkis, et Eestis ei ole tegelikult sigarettide sigariks kantimise ehk pettuse eesmärgil käsitlemisega probleeme, sest siin on sigarid maksustatud kõrgema määraga kui sigaretid. Muudatus tuleneb euroliidu direktiividest.

«Sigari mõiste muutmine on aktuaalne nendes liikmesriikides, kus sigar on maksustatud sigaretist madalama maksumääraga. Eestis see niimoodi ei ole ja seetõttu ei ole sellel mõiste muutmisel meie jaoks mingeid erilisi tagajärgi,» kinnitas Uusküla.

Sigarid ja sigarillod on uue seaduse mõistes tubakarullid, mille täidissegu koosneb purustatud tubakast, mis on vartest puhastatud, ning mille välimine ümbrisleht on taastatud tubakast ja sigarile omast värvi. Välisleht peab toote täielikult katma ning sealhulgas filtri, kuid mitte suuotsa selle olemasolu korral. Toote ühiku mass ilma filtri või suuotsata on vähemalt 2,3 grammi ja mitte rohkem kui 10 grammi ning toote pikkusest vähemalt ühe kolmandiku ümbermõõt on vähemalt 34 millimeetrit.

«Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõu» saadeti 25. juunil esimesele kooskõlastusringile. «Vastavalt tööplaanile esitame seaduse eelnõu justiitsministeeriumile kooskõlastamiseks 1. septembril,» täpsustas Uusküla.

Seaduse jõustumine on kavandatud 2011. aasta 1. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles