Lugejate lemmikud: Tallinna kõige kirevamad vintage'i poed

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suve lõpus uurisime oma lugejatelt, millised on Tallinna parimad vintage-poed. Tallinnas on erinevaid retrokaupa pakkuvaid poode - küll kaubeldakse mööbli, küll rõivastega, isegi retroprilliraamidega. Lugejate tagasiside põhjal valisime välja neli: Paavli kaltsukas, Sinine Siidsall, Granny Bunanny Second Hand, Vintage & Art Store ja Fankadelik. Käisime igas poes ja uurisime, mida pakutakse ning mis teeb retrokaupade kohad eriliseks. 

Sinine Siidsall asub Tallinna vanalinnas, Müürivahe tänava hoovis. Pood näeb välja eksklusiivne, esmapilgul ei ütleks, et tegu on retropoega, kus oma osa on ka taaskasutatavatel kaupadel. Kaltsukaks ei lasegi poe tegijad seda nimetada, vaid parandavad mind koheselt, paludes mul vintaažipood öelda. «Sinine Siidsall sündis armastusest vintaaži ja Eesti disaini vastu. Soovime pakkuda oma klientidele meeldivat keskkonda, kus mõnusalt aega veeta ning avastada nii möödunud sajandi moode kui ka Eesti disainerite värskeimat loomingut.» Vintaaži valik on väike, kuid hoolikalt kureeritud ja uut kaupa lisandub iga nädal.

Vintaaži hinnatase jääb vahemikku 8-60 eurot. 

Fankadelik asub samuti vanalinna müüride vahel, aadressil Vana-Viru 6 ja ei tegutse ainult retropoena, vaid ka juuksuri- ning meigisalongina, kus riiete hinnaklass ületab pikalt kõiki teisi. Miks?

Fankadelik suhtub Vintage esemetesse on justkui heasse veini, mis aastatega aina paremaks läheb. «Seega mida vanem ja rariteetsem on ese, mida pakume, seda kõrgem ka hinnaklass,» rääkis Fankadeliku pere. «Samuti on hinna juureks määrav toote materjal ja disainer. Näiteks võib leida meie kauplusest ka esemeid maailma kuulsatelt brändidelt nagu Chanel,Yves Saint Lauren ,Escada,Lanvin jne. Meie eesmärgiks oli luua hubane ja kreatiivne keskkond, kus kohtuks armastus moe, kunsti ja muusika vastu. Kahte tuppa on jaotunud nii igapäevasemate kui pidulikema rõivaste ja aksessuaaride  valik. Esimesse tuppa jäävad kleidid, mille hinnaklass jääb 20-100 euro vahemikku ning tagatoast leiab tõelise naiste paradiisi, kus pidulikumate ja rariteetsemate aarete hind võib ulatada kuni 300 euroni. 

Fankadelik sündis neli aastat tagasi ühe sõpruskonna ülevoolavast armastusest tantsimise, reisimise ja ümberkehastumise vastu. Samas oli ka ajendiks tõsiasi, et sellist keskkonda tol hetkel Eestis lihtsalt ei olnud. Fankadeliku teeb eriliseks just see, et see on koht kus massikaubandusest erinevalt saab inimene tõeliselt aja maha võtta - tassikese kohviga nautida asjatundlikku ja sõbralikku klienditeenindust, erilist sisekujundust, mõnusat vaibi ning otseloomulikult unikaalseid Vintage aardeid. «Kuna meil ei ole kunagi olnud üht ja ainust kaubakanalit, siis on kõik erineva ajalooga tooted meie juurde üle maailma kokku rännanud ja armastusega välja valitud. Väga suureks abiks on meie klientidele  ka Fankadelik’u kuldsete kätega õmblejanna Annika, kes suudab imeliselt vanu aardeid restaureerida ja vastavalt vajadusele kohendada.»

Kontseptsioon on pidune, mitmekülgne ja nautlev. «Oleme koostööd teinud noorte kunstnike, muusikute ja disaineritega; ehitanud ajamasinaid; korraldanud pidusid, moeshowsid ja kunstinäitusi.» Lisaks on klientide endi palvel hakatud korraldama ajastutemaatilisi tüdrukuteõhtuid, mis on nüüdseks kasvanud väga populaarseteks. Koostöös stilisti, juuksuri ja jumestajaga võib Fankadelikus ümberkehastuda kelleks iganes.  

Granny Bunanny Second Hand,Vintage & Art Store asub Koplis, populaarse ja hiiglasliku Paavli kaltsuka külje all. Tegemist on värvikirevust, disaini ja taaskasutust ülistava pisikese kauplusega. Uhked on nii käsitsi tehtud värvilised, sädelevad ja kirkad sildid, mis juhatavad poeni kui ka selle sisekujundus. Poe müüja sõnul on ka riiete valikul lähtutud nende koloriitsusest, sest Eesti on liiga hall. «Otsime vanakooli riideid ja plaan on ka ise neid disainima hakata,» rääkis ta kaupluse kontseptsioonist.

Asukoht on teadlikult valitud, suure poe kõrval oli pisikesel lihtne oma tegevust alustada. Riideid tuleb nii Inglismaalt kui ka Eestist ja neid võib samuti ise poodi viia. Nädalas korra pannakse uus kaup välja, mille hinnad jäävad mõnekümnest sendist  kuni viieteistkümne euro vahemikku. 

Paavli kaltsukas on vaieldamatult Tallinna suurim retro- ja taaskasutusesemete müüja. Nime on see saanud Koplis asuva tänava järgi, kus pood paikneb. Lisaks on laienetud mõnisada meetrit Kalamaja poole, kus asub Paavli sõsarpood Popovi kaltsukas. Paavli peahoone asub tuhande ruutmeetrises sisehallis, kuhu jõuab igapäevaselt samuti ligi 1000 uut eset. Seega toimub pidev kaubavahetus. 

Tohutult suure taaskasutuskeskuse põhirõhk on Inglismaalt pärit riietel, aga leidub ka raamatuid, kodumasinaid, kunsti ja muud tööstuskaupa. «Riided on meil suuruste järgi kategoriseeritud, et kõik oleks lihtsasti leitav. Inimestel on mugav otsida ja sobivaid asju leida,» rääkis poejuhataja. Enda suuruses riideid ja jalanõusid pole tõesti keeruline otsida, vastavad sildid on suurelt kõikjal riiulite peal väljas. «Lisaks on meil ka lastenurk, kuhu saab lapsed mängima jätta, pakume tasuta vett, teed ja kohvi,» sõnab ta rõõmsalt. 

Eestis vahendatakse lisaks riietemüügile neid ka alates eelmisest aastast ka heategevuslikult Koeru Hooldekodusse. «Saadame neile korra kvartalis kaubajääke, millest hooldekodu elanikud valmistavad uusi asju,» rääkis poe juhataja ettevõtmisest. Klientideks on igas vanuses inimesed ja kui üldiselt mehed kaltsukaid külastada ei armasta, siis poe juhataja sõnul Paavli puhul see nii ei ole. 

Paavli väike sõsarpood Popovi kaltsukas on keskendunud naisteriietele ja asub Kopli tänava ääres. «Vanuritele meeldib sinna minna. See on nende jaoks mugavama koha peal, ligipääsetavam.» Esialgu rohkem ei laieneta, aga miski ei välista seda tulevikus. Oma olemasolu väärtustatakse, kuna tegemist on tõusva ja keskkonnasäästliku trendiga. «Inimesed tahavad teistest erineda. Neile meeldib meie poodidest omanäolisi asju otsida. Samuti püüame võimalikult roheliselt mõelda, näiteks taaskasutame kaubatoomisel juba käigus olnud kilekotte uuesti pakkudes neid tasuta oma klientidele,» kinnitab poe juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles