Lastel diagnoositakse aina enam psüühikahäireid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui aastaid vähenes lastel ja noorukitel psüühika- ja käitumishäiretesse haigestumine, siis nüüd on see pärast järjepidevat langust hakanud Eestis taas tõusma. «Rahvastiku tervise arengukava 2009–2020» täitmise aruanne annab häirekella, et kuni 19-aastaste puhul on märgata psüühika- ja käitumishäirete esmashaigestumuskordaja kasvu.

Kui 2011. aastal tuvastati 1–19-aastastel esmakordselt vaimuhäireid 100 000 inimese kohta 2010 korral, siis aasta hiljem oli see näitaja juba saja võrra suurem. Arengukava eesmärk on kahe aasta pärast langeda näitajaga 1929ni.

Tallinna lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg ütles, et kasvu põhjuseks võib olla asjaolu, et teadlikkuse kasvades on suurenenud pöördumiste arv. Näiteks aktiivsus- ja tähelepanuhäire ning autismispektri häirete osas on tema sõnul pöördumisi rohkem kindlasti ka seoses vanemate, lastekaitsetöötajate ja õpetajate paranenud teadmistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles