Eesti elanike arvamus geidest on muutunud radikaalsemaks

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud toimetavad ära LGBT aktivisti Kirill Kaluginit pärast tema üheinimese protesti Venemaal, väljakul. Lipul on kirjas «Minu vabadus kaitseb sinu oma.»
Politseinikud toimetavad ära LGBT aktivisti Kirill Kaluginit pärast tema üheinimese protesti Venemaal, väljakul. Lipul on kirjas «Minu vabadus kaitseb sinu oma.» Foto: SCANPIX

11 protsenti Eesti elanikest peavad homoseksuaalsust hälbeks, haiguseks või psühholoogiliseks probleemiks, selgus täna avaldatud uuringust.

Seda on seitse protsenti rohkem kui vaid kaks aastat tagasi:

Vastus küsimusele, mida tähendab «homoseksuaalne inimene». Protsent nendest, kes pidasid end väljendist teadlikuks. Allikas: Turu-uuringute AS
Vastus küsimusele, mida tähendab «homoseksuaalne inimene». Protsent nendest, kes pidasid end väljendist teadlikuks. Allikas: Turu-uuringute AS Foto: Turu-Uuringute AS / Postimees.ee

Veelgi enam, iga kümnes arvab, et suhtumine homoseksuaalsusesse on muutunud halvemaks.

Järjest vähem on inimesi, kellel puudub kindel hoiak.

Uuringu tellija esindaja «Erinevus rikastab» projektijuht ja Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper ütles, et kasvanud on nii pooldajate kui vastaste arv, aga vastaste arv siiski rohkem.

«On toimunud teatud radikaliseerumine,» ütles Käsper Postimehele.

Homoseksuaalsus on keskmisest vastuvõetavam eestlaste, 15-29-aastaste, kõrgharidusega ja kõrgema sotsiaalse staatuse kui ka sissetulekuga inimeste seas.
 
Keskmisest vastuvõetamatum aga muulaste ja üle 60-aastaste seas, lisaks oskustööliste ja
piirkonniti Ida-Virumaa elanike seas.

Käsper leiab sallimatusele kaks põhjendust:

Esiteks mõjutab arvamusi Vene meedia - venekeelsete elanike seas on sallivus tunduvalt madalam. Uuring näitas, et 76 protsenti Eesti venekeelsest elanikkonnast ei pea homoseksuaalsust vastuvõetavaks.

Eesti keelt kõnelevatest inimestest aga 52 protsenti.

Käsperi sõnul on viimase kahe aasta jooksul Venemaal hoogustunud homoseksuaalsuse-vastased kampaaniad.

Selle mõju on ka Eestis tunda, sest eelkõige saadakse LGBT ehk lesbide, geide, bi-ning transsooliste teema kohta informatsiooni jätkuvalt meedia kaudu:

Vastused küsimusele, mille kaudu LGBT teemaga kokku puutud. Allikas: Turu-uuringute AS
Vastused küsimusele, mille kaudu LGBT teemaga kokku puutud. Allikas: Turu-uuringute AS Foto: Turu-Uuringute AS / Postimees.ee

Teisest küljest ei muutunud arutelu kooselu registreerimise seaduse üle sisuliseks, vaid jäi loosungite vahetamiseks.

Samas andis see Käsperi sõnul neile, kes otsustada ei suutnud, võimaluse homoseksuaalsust mitte pooldada: «See on nüüd see suur koletis, millele vastu olla.»

Turu-uuringute AS korraldatud avaliku arvamuse uuringu jaoks küsitleti 1010 Eesti elanikku, kes olid vanemad kui 14-aastased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles