Juhtkiri: uussoometumine on väheusutav

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lähinaabrite kaitsepoliitika on meile kirjeldamatult oluline. Läti ja Leedu kuuluvad küll NATOsse, kuid nende valikud olnud meist erinevad, näiteks üleminek palgaarmeele. Soome ja Rootsi Põhja-Atlandi allianssi ei kuulu, ehkki teevad organisatsiooniga koostööd.

Soome endine riigipea Urho Kaleva Kekkonen kirjeldas oma raamatus «Tamminiemi» printsiipi, kuidas väikeriigil on suurriigiga suheldes «ainuke kindel ja realistlik viis» omavahelise usalduse loomine, mis «nõuab julgust ja enesekindlust». Muutunud keskkonnas, mida iseloomustavad ehedalt Soome õhupiiri rikkumised Venemaa poolt ja Vene allveelaevade saalimine Läänemeres, tuleb põhjanaabritel teha otsuseid, kus julgust ja enesekindlust defineeritakse teisiti kui eelmisel sajandil.

Kuivõrd saab rääkida usalduse loomisest partneriga, kes sülitab igasugusele usaldusväärsusele? Paraku just nii võib iseloomustada Venemaa tegevust viimastel kuudel, mis ühelt poolt tallab jalge alla rahvusvahelised õigused ja tavad ning teisalt demokraatlikud vabadused, mida, tõsi, on olnud siianigi küsitaval määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles