Põder peab Ridala kiriku 740. aastapäeva jutluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ridala Maarja-Magdaleena kirik.
Ridala Maarja-Magdaleena kirik. Foto: Liis Treimann

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder osaleb pühapäeval Läänemaa Ridala Maarja Magdaleena kiriku 740. aastapäeva pidustustel, kus ta peab aastapäevajutluse.

Aastapäevajutluses puudutab peapiiskop küsimust, kas Eesti kultuuriväärtused on ka ajaloo vaimuvara või varjutab nende sõnumit ajalootaak, teatas EELK konsistoorium BNSile.

Peapiiskopi sõnul tuleks suhtuda väärtustesse, mida vahendavad iidsed kirikud nagu kirjaoskusesse, mis kasutab muistset tähestikku. Põderi hinnangul sõnum jumalast ja vaimuvalgusest ei muutu, kuigi see leiab väljenduse läbi ajalooliste vormide. 400-liikmeline Ridala kogudus on selle pika ajaloo kandja tänase päevani.

Ridala kirik on üks Läänemaa vanimaid ja kauneimaid pühakodasid, mille juures on märgata mitme maa ja ajastu ehitustiile.

Keskajal oli Ridala tuntud palverändurite peatuspaik. Maarja Magdaleena, kellele kirik on pühendatud, on patukahetsejate ja elu üle järelemõtlejate eeskuju ja kaitsepühak. Ridalat on ajalooliselt seostatud ka piiskop Fulco misjonitööga. Fulco on arvatavasti Eestis viibinud 1169. ja 1178. aastal. Koguduse algust on hinnanguliselt paigutatud ka aastasse 1220, seega võib Ridala kogudus olla vähemalt 790-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles