Kaitseväe juhataja: liitlasi peab tundma juba enne kriisi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Kevadtormil
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras Kevadtormil Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras kohtus täna Ühendkuningriigi kaitseväe juhataja kindral sir Nicholas Houghtoniga ja arutas möödunud nädalal NATO tippkohtumisel vastu võetud otsuseid.

Koos tõdeti, et tippkohtumine oli edukas ning vastu võetud poliitilistele otsustele peab järgnema sõjaline planeerimine ja nende plaanide rakendamine kaitseväelaste poolt, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Teiste teemade seas oli arutlusel ühendekspeditsiooniväe loomisega seonduv, mille sisuline planeerimine algab järgmisel aastal. Samuti andis kindralmajor Terras teada, et kaitsevägi panustab NATO kiirreageerimisjõududesse juba järgmisest aastast ühe ohvitseriga.

«Tänases julgeolekuolukorras on liitlastega koostöö tihendamine oluline juba enne kui alliansi abi peaks vaja minema, sest vajaduse tekkimisel me juba tunneme üksteist ja teame kuidas koos tegutseda ning saame kogu jõuga keskenduda Eesti kaitsmisele nii iseseisvalt kui koos liitlastega,» ütles kindralmajor Terras. «Ühendkuningriigi kaitseväelastega on meil pikk koostöökogemus lahinguväljalt ning me töötame koos edasi, et need kogemused ja koostöö säiliksid ka edaspidi.»

Lisaks arutasid Eesti ja Ühendkuningriigi kaitseväe juhatajad brittide osalust Balti kaitsekolledžis ning kindralmajor Terras tegi ettepaneku, et Kuninglikud Õhujõud võiksid järgmisel aastal kasutada Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamiseks Ämari lennubaasi.

Kaitseväe juhataja sõitis eile Londonisse, et toetada haavatud veterane, kes osalevad esmakordselt korraldatavatel Võitmatute spordimängudel. Mängudest võtavad osa 13 liitlas- ja partnerriigi kaitseväelased, kes on saanud vigastada sõjalistel operatsioonidel. Eestit esindab kuueliikmeline koondis.

«Mul on hea meel, et meie haavatud veteranidel on võimalus end sportlikult proovile panna ja tõestada, et nad suudavad saavutada häid tulemusi kõigi raskuste kiuste ja ma olen kindel, et nad saavutavad häid tulemusi,» ütles kaitseväe juhataja ja lisas, et Võitmatute spordimängud on esimeseks tuleprooviks haavatud veteranidele ning, et ta loodab neid näha Eesti eest võistlemas ka Rio paraolümpial.

Eesti haavatud veteranid võtavad liitlasriikide võitluskaaslastega mõõtu kuulitõukes, ujumises, jõutõstmises ja sõudergomeetril sõudes. Eestit esindav koondis jõuab koju tuleval esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles