Pärdi päevad – palveränd muusikas

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / PM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärdi päevade avakontserdi järjekord ulatus Jaani kirikust üle Vabaduse väljaku Harju tänava keskpaigani.
Pärdi päevade avakontserdi järjekord ulatus Jaani kirikust üle Vabaduse väljaku Harju tänava keskpaigani. Foto: Peeter Langovits

Kes januneb mõistmise ja lohutuse järele, see ei väsi Arvo Pärti kuulamast.

Tänase Arvo Pärdi  sünnipäevakontserdiga, mida juhatab Tõnu Kaljuste, kulmineeruvad Jaani kirikus Pärdi päevad Tallinnas. See on olnud otsekui kümme päeva kestnud muusikaline palverännak, mis võikski jääda korduma igal aastal sügiskuu hakul, kui me käime läbi alandlikkuse, patukahetsuse, Jumala igatsuse, elu ja surma müsteeriumi üle mõtiskluse tee, mille Pärt on oma sakraalse loominguga asetanud meie ette.

See on ühtlasi tänulikkuse tee, et saatus on kinkinud Eestile sellise loojaisiku, kelle tunnustamist ei pea me siduma üksnes tema ümmarguse tähtpäevaga – tuleval aastal saab Pärt 80-aastaseks –, vaid võime seda teha igal ajal, nagu kirikussegi võidakse minna iga jumalapäev. Muide, Pärt ise ei loe inimelu alguseks sünni-, vaid eostumishetke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles