Tartlased lõid ideaalsed juhtmed

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektronmikroskoobiga töötamiseks peab Sergei Vlassov üll tõmbama kileürbi ja töövaheniks on tal videomängupult.
Elektronmikroskoobiga töötamiseks peab Sergei Vlassov üll tõmbama kileürbi ja töövaheniks on tal videomängupult. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli teadlased katsid haprad hõbedast nanojuhtmed ränidioksiidiga ning avastasid, et sel viisil muutub imepeenike traat sisuliselt pragunematuks.

Need juhtmed painduvad, aga ei murdu, võtavad väänamise järel tagasi oma algse kuju, juhivad suurepäraselt valgust, soojust ja elektrit – Tartus testitud uusi nanojuhtmeid võib tuleviku elektroonikaseadmetes oodata särav tulevik.

Sergei Vlassov võtab kätte seadme, mis kahtlaselt meenutab videomängupulti – kuni selgub, et täpselt sellega ongi tegu. Osavad tartlased on selle ümber programmeerinud juhtima mitte ekraanikangelasi, vaid elektronmikroskoobi all olevaid seadmeid. Need seadmed suudavad väänata nanojuhtmeid edasi ja tagasi, võngutada ning teha kõiksugu muid trikke, et testida juhtmete omadusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles