Mihkel Servinski: võtame pea liiva alt välja

Mihkel Servinski
, statistik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvastiku muutus.
Tahvastiku muutus. Illustratsioon: Allikas: statistikaamet

Enamikus Eesti maakondades teatakse, et rahvastik väheneb ja vananeb, aga seda ei julgeta tunnistada. Kui probleemi ei tunnista, pole võimalik seda lahendada. Lahendus oleks aga väärikate töökohtade loomine, kirjutab statistikaameti peaanalüütik Mihkel Servinski.

Mind kutsuti ühte maakonda ettekannet pidama. Paluti rääkida rahvastikust. Rahvastik on popp teema. Rahvastikust räägitakse palju. Ei taha igavat ettekannet pidada. Ei taha korrata seda, millega saalitäis rahvast juba kursis on.

Mida maakonna inimesed maakonna rahvastiku arengust teavad? Lugesin läbi maakonna arengustrateegia. Lugesin läbi maakonna kohalike omavalitsuste arengustrateegiad. Rahvastikuarengu olukorda on kirjeldatud suurepäraselt. Detaile võiks lisada. Lõpmatult. Aga milleks? Mis kasu on sellest, kui lisame pildile uusi detaile? Kas siis suudame (soovime, julgeme, tahame) sõnastada probleemi? Kas siis soovime probleemi lahendada või lahendusi otsida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles