Tarvi Sits: uus muinsuskaitseseadus põhineb omanike usaldamisel

Tarvi Sits
, kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvi Sits
Tarvi Sits Foto: SCANPIX

Kui riik käituks 20 aastat pärast muinsuskaitseseaduse vastuvõtmist endiselt nõudliku lapsevanemana, saaks osa kultuuriväärtuslikke hooneid küll korda, aga eelkõige tekitaks riigi suhtumine omanikes trotsi, kirjutab kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsler Tarvi Sits. Riik püüab viga uue seadusega parandada.

Lugu elust enesest. Muinsuskaitse all olev abihoone oli kunagi saanud katuse, mis ei meenutanud kuidagi hoone algset katet. Maja uus omanik aga adus, et tegu on kultuuriväärtusliku hoonega, ja soovis sellele paigaldada algupärase puitkatuse. Juhtumisi teenis ta elatist puidutööga ja võttis plaani see töö ise ära teha. Ehkki materjalid ja oskused olemas, polnud tal ette näidata tegevusluba muinsuskaitseobjektidel toimetamiseks. Kõrvalhoone katusevahetust ei lubanud seadus tal ette võtta.

Klassikaks on muutunud ütlus: niikaua, kui hoone omasoodu laguneb, ei tülita sind keegi, hakkad aga parandama, on keelajad kohe kohal. Vastukaaluks võib iga muinsuskaitsja rääkida loo mõnest omanikust, kes on hoolimatu, ei adu oma vara kultuuriväärtust jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles