Lapsed võivad jääda automaatse tasuta sõidu õiguseta

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussid.
Bussid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Majandusministeerium valmistab ette ühistranspordi seaduse muudatust, mis võib jätta eelkooliealised lapsed ja puudega inimesed ilma automaatsest tasuta sõidu õigusest ja panna neid riigi käest vastavaid hüvitisi küsima.


Eelkooliealistel ning puudega lastel, sügava puudega 16-aastaste ja vanemate inimeste, sügava või raske nägemispuudega inimeste saatjate või juhtkoerte sõidukulu hüvitatakse uue korra kohaselt kuni 100 protsendi ulatuses pileti täishinnast, kirjutab ERR Uudised.

Kehtiva ühistranspordi seaduse kohaselt saavad kõik eelmainitud sõita automaatselt tasuta riigisisestel liinidel nii mööda raudteed kui maanteed ning veeliikluses.

Bussifirmadele ja teistele vedajatele nende inimeste tasuta sõitu aga ei hüvitatud ning just selle sätte osas pöördus õiguskantsleri poole Autoettevõtete Liit, leides, et tegemist ei ole põhiseadusega kooskõlas oleva korraga.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Gea Otsa ütles, et kehtiv seadus käsib vedajal vedada teatud kategooria isikuid tasuta, kuid ei anna õigust küsida selle eest hüvitist, riivates oluliselt ettevõtlusvabadust.

Lisaks võeti mullu sügisel vastu uus Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, mis käsitleb avaliku reisijateveoteenuse osutamist raudteel ja maanteel ning selle määruse kohaselt peab riik hüvitama vedajale avaliku teenuse osutamisega kaasnevad kulud.

Otsa sõnul annab plaanitav seadusemuudatus võimaluse maksta hüvitist nii vedajale kui ka sõitjale ning vastavad määrad ja korra kehtestab valitsus, kusjuures lõplik otsus, kellele hüvitist maksma hakatakse, tehakse selle põhjal, milline meetod «tagab rahaliste vahendite kõige optimaalsema kasutamise ja läbipaistvuse ning süsteemi kasutusmugavuse».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles