Happelisi põlde hakatakse lupjama GPS-külvikuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu 
kasutusel olev külvik laotab väetise põllule ühtlaselt, kuid GPS-tehnoloogiaga külvik kasutab digitaalset põllukaarti, kus on ära kirjeldatud mulla keemiline koostis.
Digitaalsel põllukaardil) on näha põldude pH-tase piir-
konniti.
Praegu kasutusel olev külvik laotab väetise põllule ühtlaselt, kuid GPS-tehnoloogiaga külvik kasutab digitaalset põllukaarti, kus on ära kirjeldatud mulla keemiline koostis. Digitaalsel põllukaardil) on näha põldude pH-tase piir- konniti. Foto: Pm

Uudset GPS-külvikute tehnoloogiat hakatakse järgmisel aastal Eestis kasutama ka põldude lupjamiseks. Tehnoloogia võtab kasutusele lubjakivikaevandaja AS Nordkalk.

Eestis on umbes miljon hektarit haritavat põllumaad, millest ligikaudu kolmandikul esineb probleeme pH-tasemega. Liiga happeline muld on kaltsiumivaene ning taim ei suuda sellest omastada piisavalt vajalikke toitaineid, mistõttu jäävad saagid kesiseks. Kõige enam valmistavad happelised põllud muret Kagu- ja Lõuna-Eesti põllumeestele.

Happeliste põldude pH-taseme neutraliseerimiseks kasutatakse lupjamist, mis tähendab põllu rikastamist kaltsiumkarbonaadi ehk lubjakiviga. Lubjakivikaevandaja AS Nordkalk müügijuhi Meelis Moosese (pildil) selgitusel on seni lubjatud põlde ühtlaselt – kogu pind saab sama koguse väetist hektari kohta, samas kui tegelikult on mulla keemiline koostis paiguti erinev. «Ühes kohas on seis võib-olla nii hea, et ei tulegi midagi lisada. Teises kohas aga oleks vaja keskmisest poole suuremat kogust, et põldu ühtlustada,» rääkis Mooses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles