Okupatsioonide muuseum pakub nädalavahetusel põnevat programmi

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonide muuseum
Okupatsioonide muuseum Foto: Peeter Langovits

Okupatsioonide Muuseumis on tulekul tihe nädalavahetus, mis pühendatud 70 aasta möödumisele suurest põgenemisest.  Kuulata saab loengut, osaleda pärimusajaloo päeval ja raamatuesitlusel.

Täna kell 15.00 toimub kirjastaja ja ajaloolase Andres Adamsoni  loeng «Sundränded, küüditamised ja suur põgenemine».  Septembris ja oktoobris toimuv loengusari «Ründed ja ränded» on inspireeritud samanimelisest näitusest, tutvustades eestlaste ja põliste vähemusrahvuste saatust Eestis 20. sajandil. Loengud on suunatud eelkõige kooliõpilastele, kuid oodatud on ka muuseumisõbrad. Osavõtu tagab muuseumipilet, kuid vajalik eelnev registreerumine.

Homme kell 9.00 algab suurele põgenemisele pühendatud  pärimusajaloo päev, millega tähistatakse 70 aastat möödumist põgenemist, kui 1944. aastal lahkusid läände tuhanded eestlased.

Hajala pärimusajaloo päeval jagavad diasporaakogukondade esindajad oma mälestusi, elukogemust ja arvamusi pagulusest, võõrsil elatud elust ja kodumaale naasmisest. Esitletakse raamatu «Mis teha, siin ta on» uustrükki, Eric Soovere fotode põhjal valminud fotofilmi «Põgenemine» ning kahte näitust: «Ründed ja ränded» ja veebinäitust «Camps in Germany for refugees from Baltic countries 1944–1951».Üritus on kõigile tasuta.

Pühapäeval kell 14.00 esitleb Eestirootslaste Kultuuriomavalitsus kahte põgenemisest pajatavat raamatut.Viktor Amani (1912–2009) raamat «Äraminek. Eestirootslased Teise maailmasõja ajal ja lahkumine Rootsi» on ülevaade eestirootslaste lahkumisest Rootsi, mis avaldati esmakordselt 1961. aastal koguteose «En bok om Estlands svenskar» I köites. Ülevaates kirjeldatakse ümberasumise tagamaid, erinevaid ümberasumise viise ja eestirootslaste sulandumist Rootsi ühiskonda. Samuti esitletakse Margarita Hammermanni rootsikeelset raamatut «Eestirootslaste põgenemine üle Läänemere», mis on unikaalne arhiivimaterjalidel põhinev teos. Osavõtt muuseumipiletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles